Debatt om konkurrens och decentralisering

Politik2005-11-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För en tid sedan deltog jag i ett möte i Bryssel med det utskott för ekonomi och sociala frågor (ECOS) jag arbetar med i EU:s Regionkommitté. Kommittén är ett av två rådgivande organ till EU:s kommission och parlament. 634 ledamöter och ersättare representerar kommuner och regioner i de 25 EU-länderna, och huvuduppgiften för dess sex olika utskott är att arbeta fram yttranden utifrån det lokala och regionala perspektivet, och därefter besluta om dem i det stora plenarmötet.
Denna gång skulle vi yttra oss om ärenden, vilka till största delen handlade om sysselsättning och tillväxt i Europas länder, och hur man på den kommunala nivån kan medverka till en bättre utveckling på olika sätt enligt målen i den s.k. Lissabonstrategin. Jag hade själv ett yttrande om denna strategi för mer än ett år sedan, och då gällde det att samordna politikområdena kring ekonomi, arbete och välfärd.
Nu menar de beslutande att Lissabonprocessen har gått alldeles för långsamt, och att målet att EU ska bli världens starkaste och mest hållbara ekonomi till 2010 inte kan uppnås. Därför vill EU snabba upp processen.

Ett svenskt yttrande med förslag i den vägen var det som har skrivits fram av moderate KS-ordföranden i Solna, Anders Gustav, om "Konkurrenskraft och decentralisering", och här blev debatten omfattande. Just frågan om konkurrens lyfts fram i Lissabonstrategin som ett medel för att uppnå en bättre ekonomisk utveckling.
Mycket diskussion uppstod kring betydelsen av konkurrens för en snabbare utveckling mot en bättre ekonomi i Europa. Anders Gustav tog också fram ett stort antal exempel på åtgärder som behöver vidtas, och som vi känner till från Sverige; first-stop-shops för företagare, utbildning i entreprenörskap för ungdomar och för offentliganställda (för större förståelse för företagares villkor), tillgång till riskkapital och överhuvudtaget lyfta fram företagandets förutsättningar. Flera nya förslag på tillägg i texten hade anmälts i förväg och togs med i dokumentet.
Vi diskuterade också betydelsen av utbildning i entreprenörskap i skolan. Det är ett område som vi behöver ta tag i Sverige, och det kommer med som ett viktigt inslag i alla program i den nya gymnasieskolan som ska gälla från 2007. Även aktiviteter på Gotland som Ung företagsamhet, GEBP, Studie- och yrkesmässan och pågående arbete likt det som sker på t ex högskolan i Visby ligger i linje med detta yttrande. Utbildning i form av ett livslångt lärande är en ytterligare del i strategin. Här har också Sverige goda exempel att dela med sig av. Högskolors etablering i regioner lyftes fram som viktig del i tillväxt och regional utveckling.

Ett yttrande "Icke-diskriminering och lika möjligheter för alla - en ramstrategi" som skrivits fram av en engelsman avslutade mötet. Det är positivt att EU strävar efter att förbättra genomförandet av lagar mot diskriminering, ökad information och medvetenhet. Här är de lokala och regionala myndigheterna viktiga och delaktighet är nödvändig. Yttrandet välkomnade också förslaget om att göra 2007 till "Europeiska året för lika möjligheter för alla" och uttalar stöd för de teman som valts för året: rättigheter, representation, erkännande och respekt.
Efter att yttrandena bifallits i utskottet går de vidare till plenarmöte i november för beslut. Därefter får EU kommissionen och parlamentet våra synpunkter inför sina kommande beslut.