Debatten stärker yttrandefriheten

Politik2010-03-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är lätt att gå över gränsen i debatter. I söndagens Agenda diskuterades Malmös kommunalråd Ilmar Reepalus famösa uttalanden om judiska församlingen. Debattörer var kristdemokraternas Göran Hägglund och socialdemokraternas Mona Sahlin. Debatten började bra, framför allt för Hägglund. Men sen kom övertrampet: Hägglund menade att Reepalus uttalande kom sig av att han flörtade med muslimska väljare. Och pang, Göran Hägglund gjorde precis det han anklagade kommunalrådet för: buntade ihop människor bara för att de delar tro.
Både den svenska och internationella debatten om muslimer och deras tro har tendenser att bli överdriven, att blanda fanatiker med vanliga trosutövare. Muslimer blir detsamma som islamister. Och det är lika mycket sanning som att alla kristna bränner abortkliniker bara för att några fundamentala gör det i USA.
I veckan greps sju personer på Irland för att de planerat att mörda den svenska konstnären Lars Vilks. Han blev känd för att han tecknat en rondellhund föreställande profeten Mohammed och har sedan dess varit villebråd för fanatiska människor som tycker att han kränkt deras religion.
Det är rimligt att reagera om någon kränkt en. Det var förståeligt att de biskopar som kände sig kränkta av Elisabet Ohlsson Wallins utställning Ecce Homo reagerade.
Rimliga reaktioner är att ta debatten. Att diskutera varför Ecce homo fotades, varför Lars Vilks tecknar som han gör och varför Ilmar Reepalu säger det han säger. Debatt är en del av demokratin, mordhot hotar den.
All fanatism gör både religion och ideologier farliga. Det är när någon är övertygad om att han eller hon funnit den enda sanna vägen som det blir rätt att ta till våld mot dem som inte ser eller förstår.
Religion är inte farligt i sig, ideologier nödvändiga i ett parlamentariskt system och båda är en del av vårt samhälle.
Det är en del av yttrandefriheten att ta debatten med Ilmar Reepalu, att påvisa att han har fel. I den bästa av världar hade vi nu diskuterat Vilks motiv till sin tavla - inte hans rätt att måla vad han gitter. Ecce Homo startade en nyttig debatt som gjorde samhället och Svenska Kyrkan liberalare och tolerantare. Provokation kan ha den effekten.
Däremot när extremister bränner danska flaggor på grund av vad en tidning publicerar eller när smider planer att mörda en konstnär måste alla reagera och debatten får stå tillbaka. Fronten måste enas för yttrandefriheten och demokratin.