Demokrati kan börja med barnen

Politik2007-04-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Demokrati är förvisso inte en självklarhet världen. Det är segt att få denna grundläggande mänskliga rättighet genomförd och praktiserad. I Sverige dröjde det till 1921. Det var då kvinnor fick rösträtt. Dessförinnan hade demokratin haltat betänkligt.
Demokrati betyder ordagrant folkmakt, folkstyre. Så långt kan man vara enig. Men när ordets innehåll skall tillämpas - ja, då blir det svårt.
Genom alla tider har kungar och presidenter och allehanda ledare varit oroliga för att låta folket komma till tals. Tänk om de tycker annorlunda än jag. Tänk om jag måste dela med mig av mina resurser och min makt. Hur skulle det se ut!

Löjliga diktatorer
Så förs en ständig kamp mellan den enväldiga makten och folket. Folket representerade av olika grupperingar tar strid, ibland av det våldsamma slaget.
I värsta fall kan sådana "folkliga grupper" själva utvecklas diktatoriskt och demokratihoppet pressas ner från flera håll. Kampen handlar om personlig makt kontra folkmakt. Privilegier kontra rättvis fördelning.
Den stora folkmassan upplevs som hotfull, svårstyrd och bångstyrig. Då är det bäst att utveckla olika maktmedel för att hålla dem i styr. Starka ledare talas det om. Men maktutövning är alltid ett tecken på svaghet. Det lägras ett löjets skimmer över diktatorer. En svensk bok om demokrati inleds med följande anekdotiska replikskifte:
- Vad menas med demokrati?
- Att ingen har mer än ett liv.
En klockren definition, eller? Den demokratin kommer inte ens de värsta diktatorerna undan. Trots alla rikedomar och makt kan de inte köpa sig ett liv till.

Barnens Nobelpris
Men för ett bra liv krävs demokrati. Och nu händer det saker ute i världen - i Zimbabwe, Uganda, Vietnam, Burma, Colombia. Barn går till regelrätta val från mitten av januari till början av april varje år runt om i världen.
Flera skolor gå Gotland deltar också. 12 miljoner barn i 24 000 skolor i 85 länder har gjort det i år för att välja vem som skall få Världens barns pris (Barnens Nobelpris).
Bakom detta märkliga initiativ står den svenska föreningen Barnens Värld.
Ett antal personer och organisationer nomineras, som på olika sätt arbetar för hävda och utveckla barns rättigheter. En valkampanj sker i skolorna där barnen argumenterar för olika kandidater och så en dag går man till val. Precis som vi är vana vid - röstsedlar, valbås, röstlängd och valurna.
Det är rörande att se när man i öknen i Sudan eller i en liten by i Indien sätter upp ett valbås med tyg på några pinnar och en enkel papplåda med en springa för att stoppa ner valsedeln.
Sedan räknar man och meddelar resultatet. Avslutar med sång och dans och fest. Precis så som demokrati skall vara.

Vinnaren till Gotland
Nu är valresultatet klart. Det här året går priset till Betty Makoni i Zimbabwe, som sedan många år är en förkämpe för flickors rättigheter. 5,2 miljoner barn röstade på henne.
Betty räddar flickor undan barnarbete, tvångsäktenskap, misshandel och sexuella övergrepp. Hon ger flickorna vad de behöver för ett bra liv - hem, mat, sjukvård, skola. Kort och gott trygghet.
I dagarna kommer Betty till Gotland efter prisceremonin på Gripsholms slott. Här träffar hon barn i Klintehamnsskolan som varit med och röstat. Globalisering när den är som bäst!
Detta är ett fantastiskt och hoppfullt demokratprojekt världen över. Bäva månde diktatorerna!