Ja, så har Eva Bofride äntligen redovisat sina tankar om orsakerna till att stödet för demokratins grundvärderingar under 2000-talet snabbt avtar bland unga vuxna. Nästan var tredje tycker nu att det istället för demokrati vore bra med en stark ledare.
Först försöker Bofride kontra genom att hänvisa till högt valdeltagande bland förstagångsväljare, till att det politiska intresset ökat bland unga sedan 50-talet, samt till att inställningen inte är ovanlig. Klen tröst. De oroande resultaten kan Bofride ändå inte förneka och till slut kommer hennes förklaring: "Förväntningarna på att samhället ska stå där med lösningar på alla problem som kan uppstå under ens liv har helt enkelt byggts för stora".
Arbete med normal lön
Javisst, så måste det förstås vara. Ungdomen har alldeles för höga förväntningar. De kanske förväntar sig lika livschanser oberoende av föräldrarnas inkomster. De kanske förväntar sig att riskkapitalister inte lägger beslag på skattemedel som är avsedda för deras utbildning. De kanske till och med förväntar sig arbete med normal lön.
Och till råga på allt så har de i skolan haft på tok för lite katederundervisning och alldeles för få betyg. Att jag inte tänkte på det.