Ett av de vanligaste orden i enkäter kring vad julen betyder är gemenskap. Det är inte svårt att förstå med ett så stort fokus på julklappar men framförallt måltidsgemenskap. En tid då det äntligen finns tid att träffas och att dela.
Att vara ensam i vanliga fall är svårt men ännu svårare under julen när fokus ligger på gemenskap. Och att denna gemenskap är självklar och möjlig för de allra flesta. Vi är många som tar det alltför givet, oftast omedvetna om att det finns också en annan verklighet.
Att det finns en annan verklighet utanför oss själva är viktigt att inse och förstå. Att också inse att Gotland inte kan isolera sig och klara sig på egen hand är dock inte lika enkelt. Därför är det så viktigt att vi har koll på vår omvärld, den som ligger runt Östersjön men även lite längre bort. För antingen vi vill eller inte så påverkar händelser i andra länder också oss. Uppenbart om vi talar om ekonomi, konflikter och krig.
??? Från Europarådets kongress hade jag uppdraget att som ledamot i Undersökningskommissionen se hur demokratin fungerar lokalt och regionalt i Albanien. Det är ett av Europas fattigaste länder där den senaste rapporten 2006 riktade skarp kritik på flera områden.
Jag gjorde det tillsammans med en kollega som är borgmästare i Tjeckien, en expert inom området från Georgien och en sekreterare knuten till Europarådet i Strasbourg. Vi fyra hade totalt 20 utfrågningar av olika viktiga personer under tre decemberdagar.
Det var möten med borgmästare, regionala och lokala ledare, ministrar, internationella observatörer men också ombudsman, svensk företeelse men med samma namn och funktion internationellt, som bevakar medborgarnas rättigheter.
Det som kännetecknar det politiska livet är en total uppdelning och avgrund mellan två partier. Demokratiska Partiet och Socialistiska Partiet. De talar illa om varandra och ser inga som helst möjligheter till kompromisser och dialog.
Det ena partiet har majoriteten i parlamentet och det andra de allra flesta borgmästarna. Vi fick hela tiden se två sidor av samma mynt och en fullständig oförsonlighet.
Det var inte lätt att ställa de utmanande frågorna och få än mer utmanande svar utan att kunna kommentera eller ge sin egen åsikt i frågan. En nyttig läxa för mig men samtidigt så långt från våra demokratiska sammanhang med visserligen politiska motsättningar och olika ideologier, men full respekt för demokratin och en vilja till kompromisser.
I mötet med borgmästaren för Tirana, Lulzim Basha, gav jag till sist utlopp för denna brist på dialog och kompromisser. Mycket allvarlig kunde denne relativt unge borgmästare, tidigare utrikesminister, hänvisa till något jag visste men uppenbarligen inte kunde förstå.
För 22 år sedan var Albanien Europas motsvarighet till diktaturen i Nordkorea. På dessa år har Albanien gjort en enorm resa i demokrati och kan knappast ha hunnit lika långt som vi i Sverige med vår långa erfarenhet av demokrati och över 200 år av fred!
Det var ett gott möte med Mr Basha som var både förstående och framsynt. Och det var en lektion för mig att Gotland har så mycket vi tar för självklart och där vi hela tiden brottas med nya utmaningar men där en levande demokrati alltid måste erövras. Albanien och Gotland, så olika men så lika och behoven är desamma: gemenskap över alla gränser, delade upplevelser och drömmar.
En julönskan över all tid.