Demokratiskt samtal är i fara

Foto: Mats Andersson / SCANPIX

Politik2008-02-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En av de mer trängande anledningarna till att byta regering under förra valet var att Sverige hade kommit att bli ett allt mer politiserat samhälle. Socialdemokraterna satte in sina förtrogna som statliga chefer på olika nyckelposter, forskningen fick anpassa sig efter politiska trender i de anslagsgivande fonderna och statliga myndigheter ägnade sig frejdigt åt politisk opinionsbildning. Påbjudna uppfattningar tog över allt större del av det offentliga tankeutrymmet. Fria uppfattningar trängdes undan.
Den borgerliga regeringen lovade underförstått eller uttryckligen att göra något åt allt detta. Och resultaten hittills har varit blandade. Men på en punkt finns anledning att vara direkt orolig. De statliga bolagens opinionsbildning har slagit rekord i omfattning - under den borgerliga regeringens tid vid makten.

Vi har fått vänja oss vid det, men det skall inte behöva vara fallet, att myndigheter kablar ut kampanjer där de under täckmanteln "information" talar om för oss vad vi skall tycka och hur vi skall förhålla oss. Speciellt osmakligt blir det då det är våra egna pengar som tas i anspråk för att vi skall påverkas. Särskilt har kampanjerna från Systembolaget, Apoteket och Skatteverket utmärkt sig under senare år.

Under 2007 köpte de statliga bolagen medier, det vill säga satsade skattemedel på politisk reklam, för hisnande 1,8 miljarder kronor brutto. Det är en ökning med elva procent mot föregående år och en betydligt större ökning än vad privata storföretag uppvisar.
Det principiella missbruket av skattemedel var alltså som störst just under den regering som förklarat att det skall bli slut med sådant.
Regeringen tillsatte förvisso en utredning i frågan, men hade inte sinnesnärvaro nog att ge den direktiv som var värda namnet eftersom den endast har att se över de statliga myndigheternas opinionsbildande verksamhet, inte de statliga bolagens. Och myndigheterna har till skillnad mot bolagen dragit ned på sina medieköp under 2007.
Det är inte, eller borde inte vara, en "höger"-uppfattning att staten inte skall ägna sig åt opinionsbildning. Den före detta socialdemokratiske kulturministern Bengt Göransson kom i den stora Demokratiutredningen i början på decenniet fram till att detta fenomen var av ondo för demokratin, inte minst för att politikernas auktoritet urholkas. Och sedan dess har det bara blivit värre.
Men, som den moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow har påpekat, så finns det utmärkta handfasta sätt att komma tillrätta med otyget. Det finns statliga regleringsbrev och det finns både direktiv till och olika sätt att föra en ägardialog med de statliga bolagen.

Det är bara att sätta i gång, för detta är ingen liten sak. Det handlar om en genuint obehaglig och principvidrig företeelse som, om den inte hejdas, riskerar att allvarligt skada det demokratiska samtalet i Sverige.