Den ekonomiska orkanen mojnar
Foto: Frank Franklin II
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att världen landat på fötterna är resultatet av massiva och samordnade insatser från regeringar runt om i världen som gått in och räddat banker och andra delar av det finansiella systemet och pumpat in pengar för att hålla upp efterfrågan i ekonomin.
Detta har gett resultat. Det blev ingen global depression som på 1930-talet. Vi ser också hur det finns tydliga tecken på att återhämtningen i ekonomin i Sverige går snabbare än vad regeringen förväntade sig i budgetpropositionen.
Även om det alltid finns risk för bakslag, börjar det nu bli dags att planera för tiden efter det att den ekonomiska orkan som dragit över världen mojnat. I många länder väntar då kraftiga skattehöjningar eller besparingar i offentlig sektor när de satsningar som gjorts för att möta krisen ska betalas. Tack vare att Alliansregeringen förde en klok ekonomisk politik före krisen och att man inte drabbats av panik under krisen, kommer detta dock inte att drabba svenskarna.
En stor del av de stimulanser som sker i Sverige bygger på våra sociala trygghetssystem, som gör att den som förlorar jobbet inte förlorar hela inkomsten. Detta gör att de statliga utgifterna sjunker automatiskt när ekonomin blir bättre och arbetslösheten lägre.
När det gäller andra tillfälliga insatser, kanske framför allt det extra stödet till kommunerna, kommer det dock att krävas en regering som klarar av att hålla tillbaka de utgiftsdrakar som kommer att vilja behålla pengarna, trots godare tider och ökade skatteintäkter.
Rekommendationerna från Internationella valutafonden om att vara försiktig med att dra tillbaka stimulanserna för tidigt gör att regeringen under nästa år med gott ekonomisk-politiskt samvete kommer att kunna presentera tillfälliga budgetsatsningar inför 2011. Därefter bör både medborgare och kommunpolitiker räkna med att det börjar bli dags att åter fylla på statens kassakista.