Den eviga kampen om kvinnokroppen

Politik2012-09-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Alternativet till laglig abort är illegal abort. På 1930- och 40-talet genomfördes varje år någonstans mellan 10 000 och 24 000 illegala aborter i Sverige. 1963 tog Folkpartiets ungdomsförbund och Socialdemokraternas studentförbund ställning för fri abort. De var inte ensamma. Över hela Västeuropa restes samma krav. I början av 1970-talet kom lagändringarna.

Det är lätt att ta rätten till den egna kroppen för självklar i dag.

Den svenska antiabortrörelsen är så extremt marginaliserad att den inte ens bör definieras som rörelse. Häromåret demonstrerade en handfull aktivister, med bilder på blodiga foster, under Almedalsveckan i Visby. På internet kan man naturligtvis också hitta dem. Men det vore olyckligt att tillmäta antiabortaktivisterna något slags betydelse i svensk samhällsdebatt - det har de nämligen inte.

På andra håll i världen står det sämre till. I Polen, som efter kommunismens fall blev allt mer katolskt konservativt, är det mycket svårt att få göra abort. Generellt gäller abortförbud där.

I boken "I det tysta - resor på Europas abortmarknad" har frilansjournalisten Anna Dahlqvist undersökt hur kvinnor i olika delar av EU hanterar abortförbud. Dahlqvist påpekar också att det inte räcker att abort är tillåtet rent juridiskt - det måste vara tillåtet också socialt. I Italien säger exempelvis nästan 70 procent av gynekologerna nej till att utföra abort. Det gör att italienska kvinnor, trots att de har rätt till abort, ibland tvingas söka sig utomlands för att kunna genomföra den.

Anna Dahlqvists reportage låter läsaren träffa kvinnor i Polen, Malta och Irland, som på olika sätt kringgår sitt lands lagar för att slippa genomgå en oönskad graviditet. Den framväxande internethandeln med läkemedel för medicinska aborter är ett resultat av förbudet. Polska och irländska kvinnor köper tabletter på nätet, och genomför aborten i hemmet. I bland annat Österrike finns abortkliniker som riktar sig särskilt till utländska kvinnor. I Polen finns en stor svart marknad där läkare extraknäcker och tjänar stora summor på att genomföra illegala aborter.

Det är lätt att bli nedslagen eller fantisera om storskaliga EU-lösningar i abortfrågan. Men även om Anna Dahlqvists bok är allt annat än upplyftande finns faktiskt ljuspunkter. Polska Justyna Wydrzyńska har startat en hemsida där kvinnor som ska göra medicinsk abort i hemmet hjälper varandra.

På hemsidan kan man dela erfarenheter och få en stödperson att ha kontakt med under aborten. Varken katolska kyrkan eller Polens regering rår på Justyna Wydrzyńska.

Även om abortlagstiftningen på flera håll i Europa går i fel riktning blir det i praktiken allt svårare för konservativa krafter att bestämma över kvinnokroppen.