Den maskerade vänsterpolitiken

När införs maskeringsförbud i politiken?   Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

När införs maskeringsförbud i politiken? Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Politik2009-09-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Man kan inte vinna val på att höja skatten". Ett citat från Fredrik Reinfeldt? Några ord från Maud Olofssons mun? Ett utrop från tankesmedjan Timbro? Nej, orden är Lars Ohlys och uttalades i söndagens upplaga av Agenda. Citatet är förstås inte ett utslag av borgerlig klarsyn hos den före detta kommunisten utan handlar helt enkelt om hur man förpackar budskapet för att få väljarna med sig. Vänsterkartellen ska inte tala om höjda skatter utan om satsningar på välfärden. Varför? Därför att höjda skatter riskerar att skrämma bort väljare, däremot är pengar till vård, skola och omsorg fortfarande en valvinnare. Kanske är det naturligt i ett land som för närvarande har världens nästa högsta skattetryck men faktum är att Ohlys ord kan ses som ett tecken på att ett paradigmskifte har inträffat i Sverige.

Tidigare har kopplingen mellan bra välfärd och ständigt höjda skatter tagits som norm i det socialdemokratiskt styrda landet Sverige. Den som gick till val på sänkta skatter ( läs Bo Lundgren)fick snällt förhålla sig bilden av av låga skatter betydde långa brödköer i ett hårdare och alltmer kallhamrat Sverige. Med regeringen Reinfeldt har detta tankemönster kommit att förändrats. Genom att sänka inkomstskatterna samtidigt som man slagit valt om välfärdens kärna har motsatsparet lägre skatt och hög välfärd försvagats betydligt. När Alliansregeringen häromveckan föreslog tio miljarder till kommunerna stod oppositionen handfallen, dels hade man aldrig drömt om att regeringen skulle ge ut så mycket pengar, dels gjorde utspelet att de rödgrönas viktigaste valargument att skattesänkningar hotar välfärden fick sig ytterligare en törn.

Men visst, de röd gröna partierna har enligt Sifo stöd för sin politik att höja skatterna; hela 48 procent tycker att det är rätt att höja skatterna. Detta jublar förstås de rödgröna strategerna men blundar samtidigt åt att 92 procent av väljarna anser att de själva betalar för mycket eller lagom mycket skatt. Gärna höjd skatt men inte för mig. Det är någon annan som ska få höjd skatt; det är de feta miljonärerna som ska betala, det är de ansiktslösa ägarna av lyxvillor i Djursholm som ska öppna skatteplånboken. Problemet för de röd gröna är att dessa rika, skattesmitande samhällsparasiter är för få för att kunna betala det röd gröna kalaset. Istället måste skattehöjningar till för den vanlige väljaren, något som alltså 92 procent av väljarna är emot. Så Ohly har helt rätt, man kan inte vinna val på höjda skatter. Frågan är bara hur man maskera sin egen politik så att inte väljarna inte upptäcker det.