Den osynliga kompassen

Politik2010-09-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur höll vi egentligen kontakten förr i tiden? När livet en gång blivit enklare är det svårt att minnas hur man kunde reda sig förut. Parallellt med utvecklingen av ny teknik har vi gått från industrisamhälle till informationssamhälle. Allt fler har skrivbordsjobb där informationssökning är en del av vardagen. Allt fler använder jämförelsesajter och sökmotorer för att planera upplevelser och konsumtion. Nätentreprenörer som Ted Valentin, grundare av en mängd svenska kartsajter, såväl som glada amatörbloggare, bidrar varje dag med nytt innehåll till internet. Det blir allt svårare att navigera på det böljande informationshavet.
De som hjälper oss att navigera, som tillhandahåller kartan och kompassen, har stor makt över vilken väg vi tar. Vad finns överhuvudtaget tillgängligt och sökbart? Vad rankas högt, och i vilken utsträckning kan företag köpa synlighet genom sökordsoptimering?
Tro inte allt du läser i tidningen, hette det förr. Tro inte att de sajter du hittar på internet hamnar högst i din sökning av en ren slump, borde vi kanske tillägga.
På Bokmässan i Göteborg, hölls ett seminarium om Google och framtiden. Santiago de la Mora, företagets Europachef för bok och bibliotek, inledde med ett föredrag om hur Google arbetar med böcker och nyheter. I den efterföljande panelen lyfte bland annat Natur och Kulturs VD Eva Swartz Grimaldi vikten av att diskutera Googles maktposition. Hon har en viktig poäng.
Föreställningen om internet som en arena för fri information måste ifrågasättas och diskuteras. Ett fåtal giganter har ett oerhört inflytande över vilken information vi hittar, och i vilka sammanhang. I Googlesamhället behöver vi inte bara läsa kritiskt, utan också hantera sökmotorernas bristande transparens.