Den politiska kartan efter kyrkovalet

Politik2013-10-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Supervalåret har det kallats. Kyrkoval hösten 2013, EU-val våren 2014 och så riksdags-, landstings- och kommunval nästa höst.

Kyrkovalet fick minst uppmärksamhet, men utfallet kan ge en uppfattning om hur den politiska kartan i Sverige ser ut.

Debatten inför kyrkovalet handlade om partipolitik eller inte. Alltfler partier bildar fristående grupper utanför moderpartiet, som Miljöpartister i Svenska kyrkan, eller Fria liberaler i Svenska kyrkan. Moderaterna gick fram som Borgerligt alternativ.

Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna hade partinamnet på sina listor. Socialdemokraterna mobiliserade särskilt mot Sverigedemokraterna. Det ökade valdeltagandet något men kan också ha triggat igång Sverigedemokraternas sympatisörer.

Borgerlig motgång

Som mätare på de politiska partiernas styrka är kyrkovalet en stor motgång för det borgerliga blocket. Centern och Fria liberaler tappade vardera fem mandat av kyrkomötets 251.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan förlorade sex och Borgerligt alternativ fick faktiskt tio färre mandat i år än Moderaterna 2009. Svårt att veta hur man skall tolka Sverigedemokraternas fördubbling från sju till femton mandat.

Å andra sidan gjorde Socialdemokraterna ett starkt val och gick fram med två mandat i kyrkomötet, den överlägset största gruppen med nästan en tredjedel av rösterna.

Likaså gick både Miljöpartisterna och Vänstern i Svenska kyrkan fram, de senare från tre till sex mandat.

Grönare gräs

Ser vi till de här siffrorna är banan klar för regeringsskifte nästa år. Alla opinionssiffror pekar också ditåt. Många menar att i en demokrati är det normalt med maktbyten. Det går aldrig att infria alla förväntningar, folket vill gärna pröva om gräset ändå är grönare på andra sidan.

Socialdemokratin i Sverige lyckades i årtionden på 1900-talet vara det statsbärande partiet genom sitt nära samarbete med fackföreningsrörelsen. Man var LO-medlem och då röstade man S. Även Socialdemokratin har att förhålla sig till en annan verklighet nu.

Kyrkovalet ger inget utslag för Gotland. Här är partipolitiskt obundna nomineringsgrupper helt dominerande. Folk som till vardags är moderater och socialdemokrater kommer som hittills att dominera kyrkopolitiken både i Visby, den största församlingen, och i stiftet. Inga Sverigedemokrater som stör.

Stor koalition?

Gotlänningarna brukar byta majoritet vid varje kommunval. Om vi skulle se på utslaget i det tyska valet?

Angela Merkel får kanske bilda ”stor koalition” igen, det vill säga regera tillsammans med socialdemokraterna. Partistrategerna tycker inte om det, det är förödande för den politiska kampviljan.

Men om folket kanske tycker att samarbete är bättre än ständigt hackande på varandra? Jag kan inte tro annat än att det pågår sonderingar för att bryta blockpolitiken, i alla fall på Gotland.