Den vanskliga populariteten

Politik2007-01-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regeringens popularitet är låg enligt flera opinionsundersökningar. Det är en dålig nyhet - för socialdemokraterna.
Enligt den gängse regeln att det är bäst att genomdriva politiska förändringar snabbt efter ett maktskifte skred regeringen till verket i höstas. En hel statsbudget kunde läggas på riksdagens bord trots att tiden var knapp. Sedan kunde beslut efter beslut klubbas i riksdagen. Det hade varit bättre om regeringen samtidigt varit lika ambitiös med den opinionsbildande uppgiften, men den fick stå tillbaka tills vidare.
Det är till stor del effekterna av detta som syns i opinionsmätningarna. Det är vanligt att nya regeringar tappar stöd jämfört med ställningen på valdagen, men det är inte tu tal om att effekten är extra tydlig denna gång. Impopulära åtgärder som minskat de statliga utgifterna har stått i fokus. Förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen blev förra årets politiska höststorm. Men regeringen har tid på sig att låta åtgärderna för ökad sysselsättning och mer i plånboken efter skatt för vanliga löntagare slå igenom.
Redan i veckan kommer effekterna av inkomstskattereformen att märkas eftersom januarilönen är den första sedan jobbavdraget trätt i kraft. Statsminister Fredrik Reinfeldt hade en poäng i partiledardebatten förra veckan när han sa att det är modigt av kritikerna att måla upp en bild av att det blivit sämre efter valet. I Ekots lördagsintervju betonade finansminister Anders Borg att regeringen siktar på en sysselsättningsökning med ungefär 200 000 fler jobb under mandatperioden.

Falsk säkerhet
För socialdemokraterna kan regeringens låga popularitetssiffror vara ett hinder för nytänkande. Hittills har eftervalsanalysen i partiet skymts av partiledarfrågan. När nu Mona Sahlin fått valberedningens välsignelse har socialdemokraterna en blivande ledare som utan tvivel är modern i livsstilsfrågor. Det återstår dock att se om Mona Sahlin även kan modernisera socialdemokraternas politik på de områden som gav den borgerliga alliansen valsegern.
Sätter sig föreställningen om att väljarna i själva verket inte tyckte att det var något större fel på socialdemokraternas politik för arbete och tillväxt utan att de lät sig förledas av alliansens fagra tal, då kommer socialdemokraterna att lura sig själva.
Därmed inte sagt att allt är frid och fröjd i regeringen. Det minskade opinionsstödet fördelar sig inte jämt mellan partierna i den borgerliga alliansen. Sifos januarimätning visar statistiskt säkerställda tillbakagångar sedan valet för alla regeringspartier utom moderaterna. Om den trenden håller i sig kommer det att leda till påfrestningar mellan partierna. Därför är det också viktigt att hålla samarbetet i allians för Sverige levande även vid sidan av regeringen.