Snart är det dags för kyrkoval. På möten och på Internet uppmanas vi att rösta i kyrkovalet. De flesta skruvar på sig och lyssnar artigt, men på valdagen är det sällan mer än tio procent som faktiskt röstar där.
Det man kan fråga sig är om ett valresultat på tio procent verkligen kan godtas som ett giltigt val? Krävs det inte lite mer för det?
Men vi lämnar det därhän, det jag frågar mig är varför vi ska rösta i kyrkovalet? Svaren blir lite olika, det är för att vi ska ha en ”folkkyrka” (Vad det nu är), för att det finns anställda i kyrkan som vi måste se till, eller för att annars får Sverigedemokraterna för stort inflytande.
Det sistnämnda visar på att något verkligen är snett. Vi ska inte välja för något utan mot något. För övrigt har vi ingen ”folkkyrka” längre. Det är länge sedan kyrkan skiljdes från staten och blev ett av många andra religiösa samfund i Sverige. Logiskt skulle vi därför också välja till andra religiösa samfund, men det är det nog ingen som föreslår.
Svenska kyrkan är det största samfundet och traditionellt har de ännu många medlemmar, men antalet minskar och de flesta är födda in i kyrkan utan att ha gjort något eget val. Däremot väljer allt fler att gå ur kyrkan i vuxen ålder eftersom de inte tror på kyrkans Gud.
Det blir lite problematiskt när agnostiker och rena ateister, som ännu är medlemmar, ska vara med och styra ett kristet samfund. Dessutom är det ofta bara en lista till kyrkovalen där man får kryssa personer, något som får mig att tänka på enpartisystem.
Låt politiken dra sig ur kyrkovalen till nästa val. Låt kyrkan sköta det själva som andra arbetsgivare med facket, inte politiken, som motpart. ”Svenska kyrkan är till för sina medlemmar och för det samhälle den verkar i, den är inte till för de anställda”, skriver Bertil Virgin den 6 augusti. Wera Svensson hakar på det den 13 augusti. Båda i syfte att få fler att rösta i kyrkovalet. Jag skulle vilja använda Virgins citat till att säga att det är just därför vi inte ska blanda in politiken i kyrkan.
är det medlemmarnas sak så visst, medlemmar i föreningar väljer sina företrädare. Men inte ens fackföreningarna (som Wera ofta klagar på) väljer på partier. Varför ska då kyrkan göra det? Religion är en privat angelägenhet och inget som ska saluföras med politik.
Kyrkan är inte en del i samhället på samma sätt som när det var en statlig kyrka och det tragglades psalmverser i skolan. Idag är det mer en hjälporganisation, men sådan finns det flera av utan politisk styrning.
Men kyrkobyggnaderna då? De renoveras med statliga medel och då bör de väl också ha insyn av politiken? Jo statliga pengar går till renoveringar, men det övervakas redan nu av länsstyrelse och andra statliga organ för att det ska gå till på rätt sätt.
Det är hög tid att fullborda kyrkans frigörelse från staten. Börja planera redan nu för ett avskaffande av politiken i kyrkan.