Det är ekonomin din dummer!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I går publicerades SCB:s befolkningsstatistik. Det föddes 518 barn på Gotland under år 2006. Det var precis lika många som året dessförinnan. Men går man tillbaka till toppåret 1990 så föddes då 933 barn.
Det säger sig självt att 518 födda barn i en befolkning på över 57 000 inte tryggar återväxten. När man dessutom lägger till att 627 gotlänningar dog under 2006, och att det var fler som flyttade från än till Gotland, så blir bilden ännu tydligare. Befolkningsutvecklingen är inte alls bra. Det får fler konsekvenser än gårdagens nyhet om de gotländska skolor som riskerar att läggas ner.
I Vision Gotland 2010, som kommunen publicerade 1995, skriver man:
"För att bibehålla och utveckla servicenivån och för att få till stånd ett mer diversifierat serviceutbud är det nödvändigt att Gotland ökar sin befolkning till minst 65 000 invånare år 2010."
I verkligheten är vi på väg åt andra hållet. Det skedde ett brott i kurvan 1995, då Vision Gotland 2010 publicerades. Men inte det man hade tänkt sig. Folkmängden på Gotland hade ökat ända sedan 1960-talet. Men kring 1995 slutade folkmängden stiga och började sjunka.
Av ren nyfikenhet kollade jag upp SCB-siffrorna för kommunen där jag växte upp, småländska Värnamo i småföretagar- och bibelbältet.
Där föddes fler än vad som dog. Fler flyttade in än därifrån. Och folkmängden har vuxit med ett par tre tusen sedan jag cyklade till Apladalsskolan.
Om jag jämför dessa båda bygder med varandra, Gotland och Värnamotrakten, vad talar då till Smålandskommunens fördel? Kulturellt utbud? Absolut inte. Idrotts- och uteliv? Nej. Naturen? Nix. Läge? Kanske lite. Värnamo ligger vid E4an. Men den absolut viktigaste skillnaden är arbetsmarknad och företagsklimat. "It´s the economy, stupid" som Bill Clintons kampanjstrateg James Carville brukade säga.
Gotland behöver fler framgångsrika företag, annars kan vi inte vända befolkningsutvecklingen. Då behöver Gotland en bättre näringspolitik än den som varit den traditionella. Förmånlig behandling av enskilda slumpvis utvalda företag. Det är ingen slump att Gotland hamnar på plats 232 bland 290 kommuner i Svenskt Näringslivs senaste ranking av kommunernas företagsklimat. (Värnamo: plats 19.) Genomsnittsinkomsten på Gotland är lägre än i alla andra län. Gotland behöver lägre skatter. Och Gotland behöver börja leva upp till devisen "Smidiga Gotland". Gotland får inte förvandlas till en pensionerad avfolkningsbygd.