Det är inte dags att ta ner skylten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Detta har hänt:
Det började i fredags med att GT skrev om hur en krögare förstört sin kassaapparat. "Tjänstemän inom Gotlands kommun" skulle ha läckt om misstankarna mot krogen, vilket ledde till att utredningen saboterades.
I lördags trädde en ångerfull Lars Thomsson fram. Det var han som råkade läcka informationen om misstankarna vid ett möte med ett par krögare som oroade sig över hur konkurrenssituationen påverkas av krogverksamheten i den nya kongresshallen.
- Jag härsknade till, jag blev förbannad helt enkelt. Jag sa att "krogbranschen har väl också en hel del att ta tag i".
Sedan bröt han tystnadsplikten.
Det var naturligtvis omdömeslöst och obegåvat. Och inte bara av den mest uppenbara anledningen, att informationen inte skulle spridas. Hade jag varit en av krögarna på mötet hade jag blivit rasande. Varför skall det stänka gyttja på mig bara för att en av mina konkurrenter är brottsmisstänkt? Finns det ett kollektivt ansvar inför lagen så att man kan skuldbelägga hela branschen? Det verkar som om Thomsson varit mest angelägen om att hitta ett slagträ, vilket som helst, för att få ett överläge i diskussionen. Varför var det så angeläget att platta till några av kommunens företagare? På vilket sätt gagnar det samtalet om hur konkurrenssituationen påverkas av en offentligfinansierad verksamhet?
Skall Thomsson avgå som kommunalråd nu? Det finns de som tycker det. En av GTs ledarsidor, Gotlands Folkblad (s), ägnade två artiklar åt saken i går. Chefredaktören Håkan Ericsson för saken så långt - under rubriken "När går Thomsson?" - att han till och med föreslår vilka centerpolitiker som bör ersätta Lars Thomsson som kommunalråd och som ordförande i byggnadsnämnden. Det var ju omtänksamt. Men det blir lite löjligt.
Urholkas verkligen förtroende så fort? Lars Thomsson gick oerhört bra i personvalet. I riksdagsvalet kryssade nästan 44 procent av centerväljarna Thomsson. Näst mest kryss av sina väljare fick Christina Doctare (kd) med drygt 16 procent. Thomsson gick mycket bra också i kommunvalet, med nästan 20 procent kryss. Rimligen säger personvalet en hel del om det förtroende väljarna känner för de politiker de väljer att lägga sin röst på.
Blåsvädret kring kommunalrådet handlar för närvarade om en engångshändelse, en försägelse. Ännu kan man inte påstå att det finns ett mönster av omdömeslöshet. Lars Thomsson har slösat bort en del av sitt förtroendekapital. Men än är han inte utblottad.