Det är inte kvinnans fel att hon blir våldtagen av en man

Politik2011-09-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi svenskar vill gärna se vårt land som en oas av rättvisa och jämställdhet. Ett land där vi minsann inte gör skillnad på varandra. Där vi alla är jämlikar. Det är fel.

Att säga att Sverige är jämställt är oerhört naivt, på gränsen till dumt. Det finns en miljö där ojämställdhet och taskig kvinnosyn accepteras och normaliseras utöver det vanliga. Det är när vårt rättsväsende ska döma sexualbrott och våldsbrott.


Kort kjol och berusningsgrad
Det tycks allt för ofta vara kvinnans fel att en våldtäkt sker. Hon är för utmanande, för full, säger först ja, men sen nej -- som vore det hennes fel att hon blev våldtagen. Ingenstans, aldrig någonsin kan ett våldsoffer lastas för det de utsatts för.

Är det inte skamligt att rättsväsendet flyttar över skulden vid ett sexuellt övergrepp på offret? Att kvinnans korta kjol, berusningsgrad och antal partners ger ett alibi för våldsverkaren? Det är inte någonting som är överdrivet eller taget ur luften. I en uppsjö av domslut kan man läsa formuleringar kring vad en våldtagen kvinna har druckit innan övergreppet, eller vilket plagg hon råkade ha på sig.

Det tycks också vara relevant att veta vid vilken tid hon gjorde sin sexuella debut och hur många partners som hon har haft sen dess. Inte någonstans ställs frågor av den här typen till gärningsmannen.


Bubblande kvinnoförakt
Det tycks vara en för våldtäktsmannen förmildrande omständighet, att kvinnan i fråga har haft många sexuella partners. Om hon har ett rykte om sig som "slampa", "madrass" eller "hora". Jag ställer mig frågan; hur ska vi kunna få bukt med vårt allvarliga jämställdhetsproblem i Sverige, när vi låter det bubblande kvinnoföraktet existera i vårt samhälles finrum? Hur ska vi kunna krossa könsmaktsordningen om vi normaliserar den negativa kvinnosynen? Det är motbjudande att se hur våldtäktsoffer ifrågasätts av rättsväsendet. Skamligt.


Att inte bry oss
I boken "Flickan och skulden" av Katarina Wennstam tas följande exempel upp: Om en rik man blir rånad på vägen hem från krogen, inte lastas han då för att han hade sin Rolex-klocka väl synlig och en dyr kostym på sig?

Men när en kvinna blir våldtagen så ses det närmast som en brottsprovokation att hon har en kort klänning och är full.

Genom att acceptera eller helt enkelt inte bry oss om den här verklighetsbilden, låter vi detta ske. Låter det pågå. Men det är bara vi som har makten att stoppa det.