Det är sakpolitiken som avgör
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De letar överallt utom i sakpolitiken. Dalademokratens rödgrå och stridbare chefredaktör Göran Greider har nämnt patriarkala strukturer och borgerliga opinionsbildare som misstänkta valförstörare. I samma TV-program som Greider framförde sina teorier bidrog kommunalrådet i Kiruna, Lars Törnman, med en egen tanke. Väljare som röstar på Reinfeldt är dumma.
Vi får utgå ifrån att det sades med glimten i ögat . Men som åskådare till Socialdemokraternas spekulationer förbluffas man över hur stor bjälke de verkar ha instoppad i ögat.
Greider har skrivit dikter där han klagar över att politiken inte längre har en kärna av sakfrågor, utan att allt handlar om reklam. Men tänk om det är tvärtom. Det kanske är så att Greider bara tycker att de som delar hans åsikter har skådat politikens kärna. I själva verket kanske det egentligen är just sakfrågorna som får väljarna att välja alliansen.
I veckan kom en ny prognos från SCB. Det går bra för Sverige. Attans bra till och med. Exporten har kommit igång rejält. Tillväxttakten är nästan en procent högre än beräknat. Företagen nyanställer och hushållen konsumerar.
Rapporten visar att Sverige har en industri som gör vinst efter kriser när världen börjar investera. Men den visar samtidigt att svenska folket överlag är optimistiska inför framtiden. Trots hot om ökad ränta, och trots Östros varningar om att vi i praktiken blivit ett U-land.
Socialdemokraterna har i valrörelsen målat upp en verklighetsbild som folk inte känner igen sig i. Sverige håller inte på att gå under. Det är inte så illa som Östros har försökt ge sken av. De flesta tror gott om framtiden.
Visst det har varit en världskris, men Sverige är på väg att rida ut den.
Socialdemokraterna har föreslagit politiska åtgärder som få vill ha. De har pratat om att bekämpa ungdomsarbetslöshet. Men vad de i huvudsak velat erbjuda har varit fler komvuxplatser och mer studielån.
Snacka om fel åtgärd vid fel tillfälle. Nu vill ju de allra flesta ha jobb.
Socialdemokraterna har heller inte förstått att det inte går att vrida klockan tillbaka. Har samhället redan tagit steg mot större brukarmakt när det gäller tillexempel skola, vård och barnomsorg då blir det svårt för staten att backa. Medborgarna tenderar att klamra sig fast vid de rättigheter som de väl förvärvat.
Den framtidstro och uppåtgående trend som SCB:s rapport skvallrar om är skälet till Socialdemokraterna rekordlåga siffror. Väljarna gillar alliansens politik. Däremot tycks de vara tveksamma till att de rödgröna kan fullfölja den framgångsrika linjen. De väljer att satsa på det alternativ som de vet fungerar.