Det behövs bättre märkning av vår mat
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu har Dagens Nyheters konsumentsida uppmärksammat några intressanta iakttagelser när det gäller märkningen av livsmedel och denna visar att informationen på de traditionella varumärkenas förpackningar inte alltid heller är till konsumenternas fördel. Bland annat konstaterar man att på förpackningen till Arlas "Kelda mellangrädde" finns inget produktionsland angivet, men genom det lilla EU-märket kan man utläsa DK, vilket betyder att den är tillverkad i Danmark. På Icas egen vispgrädde finns det däremot tydlig information om att den är tillverkad i Sverige. Samma sak gäller flera mejeriprodukter. Som konsument är man ju trots alla fusioner fortfarande invaggad i den tron att Arla står för svensktillverkat.
Ovanstående var bara ett lösryckt exempel, men det ställer ändå frågan om de traditionella varumärkenas fördel gentemot handelns egna märken lite på kant. Här gäller det för den förstnämnda gruppen att förbättra märkningen om man skall behålla sina marknadsandelar. Det är viktigt att kunna se var produkten kommer ifrån, eftersom odlings- och produktionsmetoder, giftanvändning med mera skiljer sig mellan olika länder.
Förhoppningsvis kommer fler konsumenter framöver att reflektera över detta och läsa på förpackningen och även ställa frågor om produktionsland till respektive livsmedelskedja. Blir frågorna tillräckligt många måste livsmedelsindustrin införa ordentlig ursprungsmärkning på förpackningarna och dit tycker jag att konsumenterna skall sträva.