Det blåser kallt kring caféknuten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I vanlig ordning finns det de som vill lägga skulden på nya EU-förordningar. Men det finns mera närliggande mål. Gotlands kommuns miljö- och hälsoskyddsförvaltning. I GA i går sade livsmedelsinspektören Per Tjernby att de nya reglerna är flexibla:
- Reglerna är mer målstyrda. Vi pekar inte och säger "exakt så ska det vara!", utan verksamhetsutövaren får komma med egna idéer. Sedan är det upp till oss att godkänna eller inte.
Precis! Reglerna må vara nationella eller från EU. Men tillämpningen är lokal.
Ingen skall inbilla mig att regelverket inte kan användas mer smidigt, utan att folkhälsan för den skull riskeras. Jag har svårt att tänka mig att en restaurang på kontinenten, eller ens i en mer företagarvänlig svensk kommun, hade tvingats stänga och bygga om på det sätt som nyligen drabbat restaurangen Brinken i Visby.
Företagarna har mer att hantera än resultatet av miljö- och hälsoskyddsförvaltningens inspektioner. Bernhard Brunner på Konditori Norregatt beskrev i GA i går hur han tvingas dokumentera tillverkningsprocessen för 140 produkter. Hedy Jonasson på Jonassons bageri berättade om hur man rättat sig efter Skatteverkets krav och infört personalliggare som dokumenterar vem som jobbar när.
Till slut når företagaren en punkt när allt extrajobb och alla krav gör verksamheten för tungrodd. Ju tyngre det är, desto fler är det som inte är beredda eller förmögna att betala priset. Varje pålaga, varje extra administrativ rutin, varje krav på nya investeringar för att svara upp mot nya påfund i reglementet, leder till att företag och arbetstillfällen går förlorade.
Wallins café är en väckarklocka. Något måste göras. Det vilar ett tungt ansvar på regeringen att underlätta för företagandet. Men ansvaret ligger lika tungt på lokala politiker och myndigheter. Det gäller Gotlands framtid. Begreppet "Smidiga Gotland" får inte bli en beskrivning av hur bra man är på att hitta undanflykter för att det lokala näringslivsklimatet är så kyligt.