Det borgerliga bokbålet

Politik2006-12-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På grund av egen ideologisk enögdhet och säkert på uppdrag av arbetsgivarna har den borgerliga regeringen abrupt lagt ner Arbetslivsinstitutet. Den forskningsorganisation som utspridd över hela landet och med 15 forskare i Visby undersöker hur arbetsplatser kan bli friskare och bidra till tillväxten.
Helt fel och ideologiskt förblindat av manchesterliberal enkelspårighet vill de borgerliga likt en viss tidigare politiker i Tyskland stoppa för dem obehaglig kunskap. Forskare från hela världen protesterar mot detta brutala avskedande av hundratals forskare och att man slänger viktig kunskap i sjön.
En grupp internationella forskare har påpekat att denna förstörelse av arbetslivskunskap saknar motstycke i Europa och att det är att rusa rakt in i låglöneträsket med dåliga arbets-och levnadsvillkor, svaga fackföreningar med förödande konsekvenser för hälsa, sociala utslagning och höga sjukkostnader.
Den borgerliga regeringens brutala nedläggning av Arbetslivsinstitutet och förstörelsen av all den kunskap och forskning som där kommit fram, påminner om nazisternas och kommunisternas bokbål av obehaglig litteratur. Det är också ett brott mot forskarnas frihet och undertryckande av yttrandefriheten för ett forskningsområde, som har stor svensk och internationella betydelse. EU:s linje för tillväxt och minskad arbetslöshet handlar om friska arbetsplatser, innovationer och ny teknik och stor förändringsbenägenhet. Den borgerliga regeringens nedläggning av Arbetslivsinstitutet går tvärt emot EU:s tillväxtpolitik.
Det är sorgligt att de borgerligas ideologiska blindhet leder till mörkläggning och förstörelse av kunskap som de är rädda för. På Gotland förlorar vi 15 forskare och 15 av de ersättningsjobb som den socialdemokratiska regeringen lovade och verkställde. Och som den borgerliga regeringen lovat hålla fast vid. Utom just Arbetslivsinstitutet. Men då måste dessa 15 forskare och deras viktiga arbete kunna överföras till Högskolan. På Högskolan står man beredd att ta över denna forskning och dess forskare. Bara de får pengar till det.
För Gotland är Arbetslivsinstitutets forskare jätteviktiga. De har stor betydelse för öns utveckling. De ska ju forska om rörligheten på arbetsmarknaden, rörligheten av varor, tjänster och människor i Östersjöregionen. Och de ska forska om hur man lokalt på Gotland kan skapa nya jobb inom upplevelsenäringen och hur man kan ta betalt för kulturarvet. Många agerar nu för att Högskolan kan ta över denna viktiga forskning, så att Arbetslivsinstitutets forskare kan bidra till att skapa tillväxt och fler jobb på Gotland. Den borgerliga regeringen har chansen att sansa sig och låta Högskolan ta över Arbetslivsinstitutets uppgifter, forskare och pengar. Det vore en vettig jobbpolitik för Gotland!