Länsstyrelsen har som uppgift att övervaka lokala myndigheter så att besluten blir rättssäkra. Domstolarna ska se till att lagarna efterlevs och att rättvisa domar ska dömas.
Men vem övervakar att länsstyrelse och domstolar gör rätt beslut? När det gäller Ojnareskogen kliar man sig i huvudet.
Hur kunde det bli så här? Högsta domstolen, HD, skickar tillbaka ärendet två steg med en bokstavlig smäll på fingrarna till både Miljödomstolen och Miljööverdomstolen. Det har inte skett någon fullständig prövning, menar HD.
Ojnarevännerna har tidigare tolkat den dom som nu fallit som att HD kunde säga nej till brytning. Medan Nordkalk och de som stödjer arbetena där, har tolkat det som att det bara är villkoren för brytning som skulle avgöras. Brytningen var redan beviljad.
Ingen fick rätt
Nu får ingen rätt, det hela ska behandlas hela vägen igen. Man kan undra varför det tog över ett halvår innan HD kom till det här revolutionerande beslutet. Var det för att det är unikt i Sverige? Har någon domstol i Sverige fått en sådan smäll på fingrarna förut?
Jag har läst lite juridik på högskolenivå och blev förvånad över att det inte var lagen som gällde utan tolkningen av lagen. Då är det extra viktigt att domstolarna är väl pålästa och kan sin sak.
Nu blir det åter en lång väntan innan det hela har dragits till HD igen. För räkna med att det blir överklaganden från båda håll. Ojnarevännerna tänker dra det hela till EU-domstolen.
När fallet väl är där har nog Nordkalk redan lämnat Gotland och hundratals människor har fått söka nya jobb.
Hantering av campare
Jag hade en insändare i Gotlands Tidningar i februari, när jag tröttnade på att media inte verkade intresserade av att se hur myndigheterna hade skött hanteringen av den camping som aktivisterna hade i Bunge.
Marken ägs av Naturvårdsverket och administreras av länsstyrelsen på Gotland.
De handlingar jag fick i ärendet fick mig att häpna. Båda myndigheterna verkade ha blivit tagna på sängen om hur man skulle hantera den halvårslånga campingen.
Mejlväxlingen mellan myndigheterna rörde hur man skulle göra och om en barack på hjul var bygglovspliktig bland annat. Man bollade över klagomål om campingen till regionen som bollade tillbaka det igen.
Fritt fram för camping
Länsstyrelsen är alltså den myndighet som ska se till att andra myndigheter sköter sig. Men själva verkade de inte veta hur de skulle göra med camparna.
I princip höll länsstyrelsen med om att det var fritt fram att campa i en skog hur länge som helst om man hade markägarens tillstånd.
Det verkar även som myndigheterna har dålig kunskap om jävsförhållanden och inte ens har utrett det. Jag vet att en privatperson undersöker hur jäviga vissa personer i Ojnarevännerna är då de har anställningar i berörda myndigheter eller är politiker som har inflytande över beslut om området.
Om det är så är det allvarligt. I värsta fall är det en familj med sommarboende som har trådar i dessa myndigheter. Så illa hoppas jag verkligen inte att det är.
Men att det ligger ett löjets skimmer över Gotland går inte att komma ifrån.