Det dyra sockerberget i Europa
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag vill bidra till diskussionen med denna kompletterande artikel och hoppas att fler har synpunkter och får möjlighet att redovisa dessa på Folkbladets ledarsida.
Tre gånger högre pris
Det är dubbelt så dyrt att producera socker från betor i EU, jämfört med att göra socker från sockerrör i tropiskt klimat. Och, ändå är EU en av världens största exportörer av socker.
Att det är möjligt beror på att EU:s sockerbetsodlare är lika duktiga på att skaffa sig fördelar från Bryssel, som de är på att odla sockerbetor med hög kvalitet och sockerhalt.
EU har förbundit sig att köpa sina betodlares socker till ett pris som är nära tre, gånger högre än världsmarknadspriset. Ett så högt pris uppmuntrar till överproduktion och lägre konsumtion inom EU, samtidigt som det blir lönsamt att importera socker till EU.
Denna import hindrar EU genom höjda tullar. Dessutom minskar EU sitt sockerberg genom att subventionera export av socker. De senaste åren har EU:s export av socker utgjort cirka tio procent av världsexporten.
EU-kommissionens bidrag
Detta är bakgrunden till att EU-kommissionen föreslår förändringar på två plan:
A. Från 2009 sänks priset med 39 procent. Denna prissänkning kompenseras med ett visst bidrag för den "förlorade" betodlingsmarken.
B. Betalning till sockerbruk för att sluta producera socker. Ju tidigare bruket slutar sin verksamhet, ju högre ersättning får ägarna.
EU-kommissionens förslag väntas diskuteras och beslutas vid ministerrådets sammanträde nu i november. Ministrarna är pressade från minst tre håll, från:
1. Odlarna inom EU. De vill fortsätta som nu.
2. Kommer USA, Japan med flera länder att följa EU:s beslut? Eller, fortsätter de sin nuvarande subventionspolitik?
3. WTO (Världshandelsorganisationen) anser att EU:s sockerpolitik troligen överskrider reglerna för hur konkurrensutsatt handel skall bedrivas. Det innebär risk för stora böter för EU.
En miljon nya jobb
Om, EU, USA, Japan med flera slopar sina subventioner och handelshinder av socker har Världsbanken beräknat att det skapas cirka en miljon nya jobb i U -länder.
Inom EU beräknas då sockerpriset för konsumenterna bli cirka 40 procent lägre än idag.