Det fina bolagets skatteplanering

Politik2014-04-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så har det hänt en gång till att en friskolejätte avslöjas med avancerad skatteplanering. Den här gången det ”fina bolaget” AcadeMedia.

AcadeMedia ägs av det svenska företaget EQT, det startades 1994 av Wallenbergägda Investor. Det är alltså inte vilka riskkapitalister som helst utan Sveriges mest ansedda finansfamilj. Då kan man med fog förvänta sig ett betydligt mer ansvarsfullt uppträdande än många andra. Hur är det med det, egentligen?

Från AcadeMedias egen hemsida hämtar jag följande citat angående deras inriktning och filosofi. ”Anledningen till att EQT valde att köpa AcadeMedia 2010 var att man ser att utbildningssektorn är en av de viktigaste framtidsbranscherna.

Man tror också att den svenska utbildningsmodellen med friskolor och skolpeng är en bra modell som ger oss svenskar möjligheter att höja kvaliteten i välfärdssektorn. På sikt kan modellen även exporteras vilket skulle betyda att svenska skolföretag får en internationell marknad.”

Sympatiskt

Det låter positivt och sympatiskt, man tänker sig alltså att höja kvaliteten i välfärdssektorn och jag förmodar att man med det menar skolan i första hand eftersom det är där man är verksam.

Ett företag med den inriktningen och dess stabila, ansedda ägare kan väl knappast misstänkas för avancerad skatteplanering. Eller?

Nu visar det sig genom Aftonbladets avslöjande att det är just avancerad skatteplanering bolaget ägnar sig åt.

Skatteverket kallar AcadeMedias skatteplanering för ”ett hot mot svenskt skatteunderlag”. Man använder sig av skattemedel för att betala av sina lån och höja värdet på sina bolag.

Finansminister Anders Borg kommenterar i Aftonbladet att man bör vara väldigt noggrann med sina skattebetalningar om man är verksam i områden som har direkt skattefinansiering.

En fråga om moral

Stefan Löfven är kraftigare i sitt omdöme och kallar det för en fråga om moral. ”Det handlar om förtroendet för välfärden, skattesystemet och om ägarna själva. De undergräver sitt eget förtroende. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt att verksamheter som bedrivs med skattemedel själva försöker smita från skatt.”

AcadeMedia själva tillbakavisar kritiken och säger att vinsterna går till andra delar av verksamheten. Det motsägs av Skatteverket som har analyserat AcadeMedias planering och åtgärder och Skatteverket slår fast att de koncernbidrag som lämnas i det här fallet, inte tillförs verksamheten. De används för att betala köpet av koncernen till de tidigare ägarna.

Enligt Aftonbladet mörkar AcadeMedia en vinst på 333 miljoner kronor med skatteplanering.

Låg lärartäthet

Förutom detta har AcadeMedia en lärartäthet som ligger långt under snittet i landet. Enligt Skolverkets statistik för lärartäthet i gymnasieskolorna har AcadeMedia en lärartäthet på 15,4 elever per lärare.

Det låter rätt bra när jag tänker på min egen gymnasietid men för de kommunala skolorna är siffran 11,6 elever per lärare. Skolverket räknar alla insatser för varje elev.

Mot bakgrund av min inledande fråga är det lätt att stå för följande synpunkter. Vi socialdemokrater vill att det införs nationella kvalitetslagar med skarpa bemanningskrav för ordning och reda i välfärden. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden.