Det finns bara ett anbud på färjetrafiken
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så kan man sammanfatta Destination Gotlands åttonde Öppet Forum på Borgen i lördags.
I den här branschen vet man tydligen mycket väl vad kollegerna/konkurrenterna sysslar med. Jag har tidigare utgått från att det var anledningen till att Rederi AB Gotland avstod i första omgången. Då fanns det inga andra och därmed skulle anbudsunderlaget omarbetas och på så sätt bli mer acceptabelt för den som ville ge sig in i upphandlingen.
Däremot kunde Rederi AB Gotland då knappast veta att man även i en andra omarbetad omgång skulle bli ensam om att lägga in anbud. Eller kunde man med stor sannolikhet kalkylera med det?
Nu är vi alla fall där. Och snart får vi ett absolut facit: Det vill säga att det blir en ny trafikperiod med nuvarande operatör. Om det fortsättningsvis också kommer att heta Destination Gotland återstår att se. Men varför skulle man ändra på ett inarbetat varumärke, som dessutom i sig har ett värde för hela Gotlands satsning på turismnäringen?
Visserligen finns det många som ännu talar om att det är Gotlandsbolaget som sköter vår trafik, fast då gäller det mest vi som har varit med länge, och som vande oss vid en lång era med det rederiet innan Nordström och Thulin tog över med Gotlandslinjen. Den perioden fick också Gotlandsbolaget att tänka om och lägga trafiken i ett särskilt bolag, Destination Gotland, när man återtog koncessionen.
Nu redogjorde Jan-Erik Rosengren på ett koncist sätt för hur ett nytt avtal kommer att fördela riskerna mellan rederi och stat på ett annorlunda sätt än nu. Han underströk då att det ger betydligt större möjligheter till variationer, vilket kan gynna enskilda eller grupper i rabatteringsväg, ett instrument i priskonkurrensen som hittills inte kunnat användas.
Prisbild och tillgänglighet leder in på ämnet färjeflyg, som presenterades i fredags (kommenterat i ledaren i lördagstidningen). Att Rederi AB Gotland/Destination Gotland är skeptisk till det upplägget gick inte att ta miste på. Visserligen sades det artigt att det är tacksamt när nya tankar kommer fram, men med beläggningssiffror ville man sen visa att behovet av att ta med sig personbilen på resan är större än vad många tror. Dessutom är godset i omfattning nästan lika stort på söderlinjen som på norrlinjen.
Att det sedan också andades skepsis mot de miljövinster som Jonas Åkerman presenterat till förmån för flyget gentemot färjorna är ingen nyhet. Beräkningsunderlaget har tidigare varit ifrågasatt, och då inte bara från rederifolk.
Tanken på mer långsamtgående färjor söderut rimmar inte heller med vad kommun, länsstyrelse och näringsliv i ett gemensamt ställningstagande krävt vid upphandlingen, nämligen att det skall vara minst samma standard på kommande koncessionsperiods trafik som den nuvarande. Då går det inte att förlänga restiden på söderlinjen.
För den skull hoppas jag inte att debatten om färjeflyget har avlivats, utan att ett resonemang kring idén fortsätter.