Regeringen kan kanske... trots allt... eventuellt... komma att besluta om mer stöd till krisande företag, berättade finansminister Magdalena Andersson under en presskonferens i går:
– De indikatorer som vi har fått fram den senaste tiden pekar på en något djupare nedgång under andra kvartalet än det huvudscenario som vi presenterade i samband med vårprognosen.
Men medan Socialdemokraterna i det längsta avvaktar med ytterligare åtgärder medan företag går under så håller Januariöverenskommelsen (Jöken) på att rämna. Liberalerna och Centerpartiet anser att regeringen är på tok för njugg och senfärdig i stödet till företagen. Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson är frustrerad och kommenterade det företagsstöd som partiet vill ha för TT:
– Kommer det inte på plats, så kommer vi att få ta kostnaden i form av a-kassa och arbetslösa.
Socialdemokraterna går bra i opinionsmätningarna just nu och självförtroendet stiger. Samtidigt tycks lusten att lyssna på andra försvinna. Är det inte konstigt?
Men lätt fånget är som bruklägt är även lätt förgånget. Somliga väljare skockas till det regeringsbärande partiet i en akut krissituation, partiet är upp sisådär sju procentenheter på två månader i Novus, men när coronakrisen är över får regeringen ta hand om de gamla vanliga problemen igen, plus den globala ekonomiska depression som orsakats av corona men inte försvinner automatiskt tillsammans med viruset.
Då kan regeringen tvingas försöka styra landet från en sprucken bas. Enligt Novus tycks statsministermakarna Liberalerna (2,8 procent) och Centern (7,7 procent) inte alls få del av uppsvinget som undfägnats Socialdemokraterna. Coronakrisen har dessutom inneburit att genomförandet av Januariöverenskommelsens liberalare inslag lagts åt sidan och Socialdemokraterna har nonchalerat Centerns och Liberalernas krav på mer omfattande åtgärder för att rädda livet på i grunden livskraftiga företag som icke desto mindre kan gå under på grund av pandemin.
Hur mycket finns kvar då av den koalition som lät Stefan Löfven bli statsminister?
När Coronakrisen är över lär vi dessutom få tillfälle och kraft över att återigen oroa oss över de problem som fortfarande existerar men drunknar i coronanyheter. Den tilltagande grova brottsligheten. Migrationen och den uselt fungerande integrationen. Arbetslösheten som är bland Europas högsta och Europas lägsta tillväxt. Flera av dessa problem förvärras dessutom under pandemin. Som jag skrev häromdagen slår corona exempelvis hårt mot branscher där många nykomlingar kan få jobb. Arbetslösheten ökar och tillväxten blir kraftigt negativ i år.
Socialdemokraterna har sedan regeringsskiftet 2014 demonstrerat att partiet egentligen inte har någon politik eller några idéer för att bekämpa dessa problem. Det har funnits idéer för hur man ska manipulera situationen för att ta sig till regeringsmakten, men sedan är dådkraften slut.
Efter coronakrisen och i än högre grad efter valrörelsen 2022 riskerar Socialdemokraterna att stå utan andra realistiska samarbetsmöjligheter än Vänsterpartiet. Samarbetet över blockgränsen ser mer innehållslöst ut för var dag som går, och förutom Liberalerna så huserar även Miljöpartiet under riksdagsspärren i senaste Novusundersökningen (3,8 procent). Stefan Löfven sitter säkert så länge coronakrisen pågår. Just nu ser han starkare ut. Men det är på grund av yttre faktorer och snart nog kan hans skenbara styrka förtvina.