Det finns en trygghet i fler alternativ
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med utmaningsrätten finns stora ekonomiska vinster. Där anställda inom den kommunala verksamheten och företag kan förverkliga sina idéer för att göra verksamheten bättre. Kvalitén på verksamheten höjs och det blir lägre kostnader.
Bättre service för mindre skattepengar kan knappast vara en höger/vänster fråga.
Men det finns saker som behöver bli bättre med utmaningsrätten i kommunen. I gårdagens "Liberal kommentar" påpekade Sören Strand att Gotlands kommun måste bli bättre på att marknadsföra utmaningsrätten. Han är inne på helt rätt spår. Uppsala kommun och Sollentuna kommun är de kommuner som lyckats bäst med utmaningsrätten och där har marknadsföringen varit central.
Om Åke Svensson (S) tvekar inför utmaningsrättens förträffligheter så rekommenderar jag honom att ringa till kommunstyrelsens ordförande i Uppsala respektive Sollentuna kommun. Uddevalla kommun är ett annat gott exempel. Där kan man så enkelt som genom ett internetformulär utmana den kommunala verksamheten.
Där har man uppenbarligen insett värdet av minskat krångel.
Men det finns också en trygghetsaspekt i utmaningsrätten som man inte får glömma. Det finns idag problem inom den kommunala sektorn där anställda kan känna att deras förmåga och potential inte tillvaratas av verksamhetens chefer.
För dessa människor innebär utmaningsrätten att de kan starta eget inom verksamheten eller att de har andra etablerade alternativ att gå till.
Att kunna byta arbete är en trygghetsaspekt. Då slipper man bördan med att känna sig låst vid en arbetsplats som man inte trivs på.