Det folkligaste statsskicket
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kungliga förlovningar brukar inte dra ut på tiden. Är paret trogna svensk tradition blir bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling snart av, förmodligen i sommar.
Trots allt, får man säga. Kungen har ju haft sina betänkligheter, det är väl känt. Gymägaren från Ockelbo saknade allmänbildning och kunde inte föra sig ordentligt under middagskonversationerna. Men det har gått sju år sedan kronprinsessan föll för sin personliga tränare på exklusiva Master Training i Stockholm. Och kärleken tycks ha befästs med åren.
Det är, med andra ord, ingen idé för hans majestät att streta emot. Om kungen nu fortfarande hyser sådana känslor som omtalats i kvällspressen. Till skillnad från forna tider gifter sig ju även kungligheter numera av kärlek. Carl Gustaf träffade drottning Silvia under de olympiska spelen 1972, paret förenades i giftermål 1976. Samma år ordnande kungen så att prins Bertil kunde ingå äktenskap med gruvarbetardottern Lilian Craig utan att därmed förlora prinsvärdigheten.
Det mediala uppbådet utanför kungliga slottet i Stockholm igår var massivt. Fascinationen för vårt urgamla statsskick har inte avtagit i våra moderna tider. I 2000-talets Sverige stöds monarkin av två tredjedelar av befolkningen.
Skaran aktiva republikaner är försvinnande liten. Däremot tar den varje tillfälle i akt att lufta sin besvikelse över sakernas fortsatta tillstånd. Republikanska föreningens ordförande Sofia Karlsson gratulerade Victoria Bernadotte och Daniel Westling till kärleken igår, men beklagade att kronprinsessan är berövad "grundläggande mänskliga rättigheter" och tvingas be pappa om lov att få gifta sig.
Det är en ganska märklig beskrivning av kronprinsessans ställning. Att födas till ett kungahus innebär både privilegier och plikter. Men det gör också att födas till medborgare i en stat, som Sverige. Liksom var och en har rätt att lämna landet och avsäga sig sitt medborgarskap har kronprinsessan, eller för den delen kungen, rätt att förneka sitt arv.
Kritiska kommentarer är också att vänta från konservativa rojalister, missnöjda med Daniel Westlings kungliga vitsord. Victoria blir Sveriges första kvinnliga regent sedan Ulrika Eleonora. Att Sverige därtill skall representeras av en gymägare anses i vissa kretsar som ett allt för stort avsteg från traditionen.
Och visst väcker utsikterna frågor kring den svenska monarkins framtid. Men erfarenheterna från andra länder är ganska entydiga. Monarkin överlever i nya roller, trots dess "demokratisering". Att de konstitutionella monarkierna i väst tillhör de mest stabila demokratierna i världen antyder att samspelet mellan det gamla och det nya inte är så endimensionellt som Republikanska föreningen med fler vill göra sken av.