Det går framåt i skolan på Gotland or

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Politik2014-02-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så här i bokslutstider kan det vara på sin plats att berätta lite om läget i gotländsk skola. Snart är det val och sittande majoritet har då lett nämnden i fyra år. Skolan har seglat upp som en het valfråga samtidigt som Sverige dalar i jämförelser som PISA.

På Gotland går det framåt

Årets resultat visar att en positiv trend fortsätter avseende resultaten. Andel elever med gymnasiebehörighet landar på 89 procent och med det ligger vi högre än jämförbara kommuner samt i jämförelse med riket. Skillnaden mellan pojkar och flickor fortsätter dock växa. Tjejernas snitt för gymnasiebehörighet ligger på 93 procent och killarnas på 85.

Meritvärdet 2012/13 slutar på snittet 212, flickor 229 och pojkar 196. Vi har här stadigt förbättrat varje år och har under de senaste fyra åren en positiv trend. Vi ligger över riket samt över jämförbara kommuner. Vad gäller procentandel som uppnått målen i alla ämnen har vi gått från 74 procent förra året till 81 procent för 2013.

Samtidigt ska här sägas att de flesta (93 procent) av de som inte nådde målen i alla ämnen klarade alla utom ett ämne. Det har ofta varit fråga om att det faktiskt behövde plockas bort något för den eleven, alltså medveten individuell planering och studieplan, för att klara sig i alla andra.

Vi följer också upp antalet elever som har färre än tio godkända betyg med sig från årskurs nio då det bedöms vara en riskgrupp och bör uppmärksammas. Förra året var det 32 stycket (6 procent), i år 35 stycken (5,2 procent).

Här behöver vi verkligen göra en analys och hitta var svar på varför vi inte lyckas nå alla. När går det fel? Vad hade vi behövt göra för gruppen som inte lyckas?

Ekonomi i balans

Resultatet för 2013 blir positivt och det är fantastiskt att se hur all personal och alla medarbetare tillsammans bidragit till det. Vi har fortsatt sträva med många spridda skol- och förskoleenheter därför att vi vet hur viktig för- och grundskola är för möjligheten för familjer att bo över hela ön.

Bra skola är av yttersta vikt för att Gotland ska locka fler till åretruntboende. Många mindre spridda enheter kostar mer. Det har vi socialdemokrater fortsatt värna och är beredda att även fortsättningsvis ta konsekvenserna av.

Kostnaden för grundskolan ligger lägre än i jämförbara kommuner men strax över riket och så även undervisningskostnaden. Vi har alltså en hög personaltäthet och satsar på god undervisning i alla skolor.

Både fritidskostnaden och kostnaden för förskola på Gotland är högre än i jämförbara kommuner och riket. Här är det självklart mer rationellt för kommuner med hög tätortsgrad som kan bygga fleravdelningsförskolor i stadskärnan.

Vi kan aldrig göra så. Då kostar det mer och det kommer det att fortsätta göra. Glesbygd kännetecknar Gotland och det ska vi främja.

Framtidens skola på Gotland

Vi har alltså uppnått bättre resultat, vi har en stadigare ekonomi och vi har en helt annan kontroll över alla led i skolan. Under de fyra år jag haft förmånen att vara del av skol-Gotland har så mycket hänt som är bra!

Fortfarande ska väg vandras: Fler ska nå målen, skillnaderna ska vara mindre och lärare och medarbetare ska känna sig högt värderade av Region Gotland som arbetsgivare.

Förbättringsområden finns men vi är på språng! Vi vet hur och vi vet att vi har byggt gynnande strukturer.