Det goda i jul - och året om

Laddad bössa.Foto: Scanpix

Laddad bössa.Foto: Scanpix

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Politik2009-12-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Enligt en sedan 1992 återkommande studie av Ersta Sköndal högskola är en och en halv miljon svenskar ideellt aktiva inom idrotten. En halv miljon arbetar ideellt inom religiösa samfund.
Trenden mot minskat ideellt engagemang verkar bruten.

Att ondska finns i världen fastslogs med avsevärd auktoritet av USA:s president Barack Obama, i talet när han tackade för Nobels fredspris. Obama levererade ett principiellt försvar av våld till skydd för de fridsamma.
I Europa kunde en del inte fatta att "vår Obama" lät som förre presidenten Bush.
I USA fick Obama lovord av sådana som annars brukar vara bland hans värsta motståndare.

Världens ondska går lätt att läsa av, i den dagliga nyhetsrapporteringen.
Men det går alltså att, som Ersta Sköndal, siffersätta godheten.
Det behövs, när extrema krafter ständigt strävar efter att ta över dagordningen genom att hävda att vi är så illa ute att det behövs revolutionära förändringar. Men - det kan räcka med att baka en kaka för att göra världen bättre.

Studien om det ideella arbetet gör ingen skillnad på statusfyllda styrelseuppdrag eller att koka kaffe i kyrkan. Detta är i Luthers anda. Denne såg varje väl utförd uppgift som en gudstjänst - arbetslinjen till frälsning. Att det onda uppmärksammas mer än det goda är en gammal sanning, och den förstärks av modern medieliturgi. Så det gäller att passa på, när julhelgen ger godheten en chans att ange ramarna för nyhetsflödet.

Bibelns Jesaja profeterar i nionde kapitlet om Fredsfursten, vilken anländer i en tillfällig paus i det ockuperade Palestinas elände, och han blickar i det elfte kapitlet fram mot när vargen bor med lammet och lejonet blivit vegetarian.

De kristna firar till jul Guds människoblivande och för muslimer är Jesus en av de stora profeterna, föregångare till Muhammed. Men tyvärr, man kan inte bortse från att även julen är ett stridsämne. Att fira födelsedagar är för somliga en styggelse, för andra julens rötter i olika religiösa traditioner.
Och sådan människan är har det varit att vänta att firandet av julen och andra kristna högtider blivit en stötesten för en del aktivister, utan religion eller med en annan livsåskådning.

Då är det betryggande veta att så många människor i Sverige i stället för att bråka och tjafsa tränar ungar i fotboll, kokar kaffe åt pensionärer eller nattvandrar bland ungdomar på stan.
Och skulle det bli allvar, skulle ondskan behöva konfronteras, är det värt att följa rådet från Winston Churchill. På besök i Vita huset 1954 sade denne att det var bättre att ägna sig åt "jaw-jaw" än "war-war". Bättre käfta än kriga.
Churchill var inte precis någon fredsfurste, men även han hade ett julbudskap.