Det handlar om arbete och utbildning

Politik2013-03-30 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När socialdemokraternas partikongress nästa vecka öppnas i Göteborg skall över 1 900 motioner behandlas och ett nytt partiprogram beslutas. Givetvis finns alla politikens viktigaste områden med och i partistyrelsens behandling har det varit många timmar av intensiva, öppna och bra diskussioner.

Vilken som är den viktigaste frågan beror alltid på var du eller jag befinner oss i livet. Vi kan säkert hitta de viktigaste besluten för oss idag, men över tid är det ändå oftast vi formulerar det viktigaste som arbete och utbildning. Grunden för vårt välstånd.

Revor i välfärden

Vi lever i en tid där arbetslöshetens gissel efter många år har bitit sig fast på en alldeles för hög nivå och orsakar stora revor i olika välfärdssystem, antingen det handlar om utslagning, psykisk ohälsa eller socialbidrag.

Det handlar om 421 000 människor och alltför många ungdomar. Men den största skadan sker hela tiden hos den enskilde och hens nära. Bästa möjligheten att få ett jobb är att redan ha ett för då kan du gå vidare. För dem som inte kommit in på arbetsmarknaden och har ett mer eller mindre blankt CV är hindren både många och stora.

I dessa viktiga frågor har staten det övergripande ansvaret men självfallet skall varje kommun och region göra sitt för att ändra denna destruktiva situation. Vi kan ändå tydligt konstatera att 70 miljarder i jobbskatteavdrag inte givit det jobbresultat som utlovades och nu står regeringen handlingsförlamad.

Gotländskt fokusområde

I vår majoritet på Gotland har vi varit tydliga med att detta är ett av våra fokusområden de närmaste åren. Som ett led i detta anordnade vi ett gemensamt seminarium för de delar i regionen som har bäring på en lösning för arbete och studier.

Det finns redan många goda exempel. Ett sådant är Livskraft på Folkan i Hemse. Där det gäller att ta vara på den energi som finns och som vill hitta kraft till nya öppningar i livet. Långt från arbetsmarknaden betyder också en lång väg tillbaka.

Möjligheterna finns

Men det kan göras en lång lista över möjligheter: Tidiga insatser, mer utbildning i en överenskommelse med Arbetsförmedlingen, ta vara på de enkla jobben, yrkesinriktade utbildningar, praktikplatser, och att kunna erbjuda en ny chans till gymnasieutbildning.

Arbetet med att utarbeta en kompetensplattform pågår. Ständigt återkommande är betydelsen av att redan idag ge stöd åt de som finns i utbildningen, alltifrån förskola till gymnasium, och också kunna erbjuda utbildning i syfte att komma in på arbetsmarknaden.

Vi måste bättre ta tillvara våra barn och ungdomar när de finns i utbildningen och se till att alla ges möjligheter att gå hela vägen genom gymnasiet. Då ger vi förutsättningar också för fortsättningen och kan på ett helt annat sätt svara upp mot arbetsmarknadens behov av kompetens.

Kunskapslyftet var socialdemokratins sätt att möta lågkonjunkturen med och ta höjd för när konjunkturen vänder.

Arbete och utbildning bygger såväl den enskildes som samhällets välstånd. Vi har att ta vara på all den kraft och de möjligheter som den enskilde bär på och inte ställa dem i en lång kö där självkänsla och självförtroende sakta bryts ner.

Denna tydlighet förväntar jag mig på partikongressen och att vi på Gotland med en ny regering också på ett ännu bättre sätt kan ge förutsättningar för jobb åt alla som vill bo och leva på Gotland.