Det hänger alltså på Ryssland

Politik2012-07-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med Kofi Annan i Moskva och Ban Ki-moon på väg till Kina blir läget i Syrien allt mer desperat. Den diplomatiska tonvikten verkar däremot koncentrerad till Ryssland. Det här blir andra gången på fyra månader som Kofi Annan besöker Ryssland för att diskutera situationen i Syrien.

I går träffade Kofi Annan Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov och i dag är det dags för att möte med Vladimir Putin. Under gårdagen tryckte Lavrov på att båda sidorna ska lägga ner vapen. Något som stöter på problem eftersom oppositions krav är att president Bashar Al-Assad avgår. Ryssland inte stötta några sådana krav eftersom de är övertygade om att Assad har stöd av en mycket stor del av Syriens invånare.

Kreml har tidigare uttryckt sitt stöd för Kofi Annans fredsplan och talat om den som den enda lösningen på de interna stridigheterna i Syrien. Samtidigt uttryckte Sergei Lavroy sitt fördömande av FNs förslag om sanktioner mot Syrien och kallar det för utpressning.

Ryssland har varit väldigt tydliga från början med att de inte vill blanda sig i de interna frågorna i ett suveränt land. Sen går det att diskutera om det verkligen gå att kalla ett brutalt dödande av civila för interna frågor.

När det gäller Rysslands "neutralitet" i frågan går det inte att bortse från att Rysslands officiella förklaring till varför de inte vill blanda sig i Syrienkonfliken kanske är en sanning med modifikation. Ryssland har ju sedan länge haft en mycket intim relation med Syrien, framförallt försvarspolitisk. Det är en relation de vill vårda, så även i kriser.

Samtidigt så menar George Sabra från det syriska nationella rådet att Ryssland genom sitt agerande förstör just den relation mellan länderna som Ryssland värnar så mycket om. Han beskyller Ryssland för de fortsatta stridigheterna och genom att hindra FN från att agera i frågan så tar Ryssland sida i konflikten emot det syriska folket.

Även om utrikesminister Sergei Lavrov säger att Ryssland inte alls stödjer Syriens president Bashar Al-Assad, är det ju inte så att Ryssland har försökt hålla sig borta från konflikten. I förra veckan stoppade Storbritannien ett ryskt fartyg på väg genom engelska kanalen. Fartyget hade en last på tre helikoptrar som hade slutmål Syrien. Det var inte långt ifrån att skeppet blev bordat av brittiska trupper för att hindra det från att komma fram. Så nog har Ryssland valt sida alltid men precis som George Saba menar så är det ju inte Syriens sida, utan på den styrande syriska elitens sida.