Svår situation på äldreboendet i Hemse

Politik2021-12-11 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

På senare tid har vi kunnat läsa om situationen på äldreboendet i Hemse. Jag blir mycket bekymrad och faktiskt besviken på den politiska ledningen. Arg också å medarbetares och de boende äldres vägnar. Vi politiker är valda av gotlänningar att agera för gotlänningar. Det är ett fint och viktigt uppdrag.

Vad det innebär verkar dock tolkas olika. Andreas Unger och Rolf Öström har i flera insändare försökt att förringa deras ansvar för situationen på Hemse äldreboende. Istället för att prata med äldre och medarbetare ägnar de sig åt att prata om Socialdemokraterna. Det är ett så extremt lågvattenmärke utifrån vem de faktiskt har uppdraget gentemot.

Vi socialdemokrater har på plats i Hemse träffat både äldre och medarbetare. Det är alltid viktigt att ha örat riktat gentemot de vi är till för. Det vill Alliansen inte ha. Berättelserna om en ohållbar vardag är starka och väldigt konkreta. Medarbetarna i Hemse ropar högt och med all rätta. Trots att de gör det kommer ingen från Alliansen och lyssnar. Ansvar verkar de inte vilja ta.

Att det skulle bli så här i Hemse är inte konstigt. Det är ju tämligen naturligt att när man sparar och lägger fem miljoner kronor mindre på de äldre i Hemse får man fem miljoner mindre vård och omsorg. Vi läser om medarbetarna i Hemse som beskriver en vardag där två nu ska göra jobbet för tre. Angelica Dunstrand beskriver det så tydligt:

“Vi klagar för att vi vill kunna stå för att vi bedriver en äldreomsorg med kvalitet! Det gör vi inte just nu. På en avdelning med tio boende kan man inte vara färre än tre anställda. Det är inte så att tio pigga alerta gamlingar hojtar gomorron och hoppar ur sin säng. Oftast behöver de hjälp med allt, tvätt nertill, hjälp med tandborstning, påklädning, toalettbesök och tilldelning av frukost.

Många tas upp med lyft. Där ska vi vara dubbelbemannade.En del brukare tar kanske 30-45 minuter att få upp på morgonen. Ja, sen är det bara nio kvar. Därtill kanske något sår ska läggas om, någon ska till doktor, någon är ledsen och orolig och vill inte vara själv.”

Hon lägger till att om ens kollega är sjuk så finns inga marginaler alls. Såklart. Då riskerar man själv.

Det här är ingen svartmålning, utan en berättelse från Hemse. Alliansen lovar dock att det är god kvalitet i Hemse. I grunden tycks det alltså då handla om hur vi ser på kvalitet. Och på medarbetare tänker jag. Min princip är att vi måste ta väl hand om de som tar hand om oss. Här har moderatherrarna en del att tänka på.

Meit Fohlin

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.