Det krävs en nysatsning på jobb

Hur många helårsjobb ger egentligen besöksnäringen? Vilka andra typer av jobb strävar Gotland efter för att minska arbetslösheten, undrar Ronnie G Lundin.

Hur många helårsjobb ger egentligen besöksnäringen? Vilka andra typer av jobb strävar Gotland efter för att minska arbetslösheten, undrar Ronnie G Lundin.

Foto: Krister Nordin

Politik2012-10-01 07:01
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har skrivit mycket om jobb och arbetslöshet under året. Det är inte bara beroende på att jag själv är drabbad, utan för att läget är bekymmersamt för Gotlands arbetsmarknad. 2 289 arbetslösa den 1 september och det lär inte bli färre.

Expert i konkurs, Svenska spel varslar och flera andra företag drar ner på personal. Plus att 100 jobb är hotade på Nordkalk om inte brottet i Bunge blir av.

Ser man på Arbetsförmedlingens Platsbank finns det 55 lediga jobb, varav 26 nya den här veckan. Av de 26 kräver 17 specialkompetens.

Jobb till rätt kompetens

Det sägs att endast 20-30 procent av de lediga jobben finns på Platsbanken, och om det är så, betyder det att det i dagsläget finns cirka 250 lediga jobb idag. Det finns jobb till tio procent av de arbetslösa med andra ord. Om de har rätt kompetens!

Regeringens "jobbpolitik" har misslyckats totalt och ordet jobbpolitik borde strykas från deras agenda. Inte minst Fas 3, där 241 gotlänningar deltar.

Nu har Socialdemokraterna kommit med ett förslag att slopa Fas 3 och istället stödja arbete till avtalsenliga löner eller studier.

Ett bra förslag, men då måste man göra de jobben a-kassegrundande. Annars riskerar de som fått jobb med stora subventioner att hamna ur askan i elden om jobbet tar slut efter ett år. För inte kommer alla att få fortsatt anställning, när subventionerna försvinner, det måste Socialdemokraterna ha med i tankarna. Men vad görs då på Gotland för att skapa helt nya jobb? Inte mycket vad jag vet. Det skulle vara mycket intressant att få höra vad som sägs på landshövdingens sommarfest, där andemeningen är att skapa nya kontakter och med det fler jobb. Vilka nya jobb diskuterades där, ni som var med? Var och hur ska de etableras?

Elbilsfabrik på Gotland?

Vid Nordkalk finns det ännu förhoppningsvis 20-30 år kvar innan de jobben tar slut. Men kalken är en ändlig resurs och man måste redan nu fundera på vilka ersättningsjobb vi ska ha på norra Gotland om 10-20 år.

Det pratades mycket om en elbilsfabrik på Gotland för några år sedan, men det föll visst bort. Men med den nya elbilsfabriken i Saab:s fabriker, kanske kan vi på Gotland tillverka vissa delar här? Regionen vill arbeta för att vi ska bli 65 000 innevånare på Gotland. Eva Bofride skrev häromveckan att vi behöver fler boende här. Och det stämmer, ska vi klara ett stort sjukhus krävs det att fler arbetar och betalar skatt här.

Som ger åretruntjobb

Men det är inte bara att flytta hit och hoppas att jobben ska dyka upp för det gör de inte. Det krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik för det. Handen på hjärtat, skulle du själv flytta till en annan ort, utan att ha ett arbete ordnat innan? Det krävs rätt mycket mod till det i våra dagar där arbetsmarknaden blir allt mer specialiserad och komplicerad.

Det finns säkert massor av saker vi kan arbeta med här som ger åretruntjobb. Hur tänker regionledningen? Vad säger länsstyrelsen? Gotland är så mycket mer än natur och turism.

Visa det då.