Det krävs en uppdaterad arbetslinje
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Då, mitt under brinnande högkonjunktur, kände många att den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken hade kommit till vägs ände. Trots att industrin gick på högvarv satt människor fast i långtidsarbetslöshet. Sjukskrivningstalen hade ökat kraftigt under flera år. Inte kunde det vara så illa att det inte fanns någon plats på arbetsmarknaden för så många människor?
Fyra år senare och det är snart valrörelse igen. Varslen ökar, nyanställningarna minskar, allt fler slåss om allt färre jobb.
Moderaterna har fortsatt stort förtroende bland väljarna när det kommer till sysselsättningspolitik. Enligt en färsk Sifo-undersökning utförd på uppdrag av Sveriges Radio anser 29 procent av de svarande att moderaterna har den bästa jobbpolitiken, 20 procent svarar socialdemokraterna.
Socialdemokraterna har i mångt och mycket lärt sig en läxa från förra valrörelsen. Många minns våren 2006 när Göran Persson förklarade att jobbfrågan inte alls skulle bli valets viktigaste fråga. Efter valförlusten har socialdemokrater självkritiskt konstaterat att deras tidigare jobbpolitik inte varit tillräcklig. Väljarna verkar dock fortfarande inte helt övertygade.
Att den moderata jobbpolitiken föredras visar att väljarna inte enkelt går på politisk retorik. Människor vet att den globala finanskrisen inte skapades av Anders Borg. Försök från vänsterhåll att påstå att alliansen kom till ett dukat bord som de nu på egen hand har länsat, har inte haft framgång. I en internationell jämförelse är de svenska statsfinanserna stabila.
Det innebär dock inte att läget på något sett ser bra ut. Arbetslösheten kommer att ligga någonstans runt tio procent på valdagen. Konsekvenserna av den ekonomiska krisen kommer dröja kvar långt in i nästa mandatperiod. Kommunerna har mer att vänta i form av besparingar och nedskärningar. När arbetslösheten ökar blir skatteintäkterna lägre samtidigt som trycket på den kommunala servicen blir större. Trots väljarnas förtroende för den moderata jobbpolitiken har de röd-gröna ett opinionsmässigt övertag.
För att vinna valet måste alliansen övertyga de osäkra väljarna. Då räcker det inte med att slå sig för bröstet och peka på sin egen regeringsduglighet. För valvinst krävs mer än att raljera över Mona Sahlin och Lars Ohly. Alliansens jobbpolitik måste vara anpassad efter kärva ekonomiska tider. Arbetslinjen ska bevaras även i lågkonjunktur förstås, men alliansen måste förklara hur.
2006 var det enkelt att påpeka att alla mänskliga resurser i Sverige inte kom till användning. 2010 måste budskapet vara att det är viktigast att det skapas nya jobb och att utanförskapet måste bekämpas, också i lågkonjunktur.