Det krävs mer än partiledarbyte

Politik2010-11-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så kom då beskedet att Mona Sahlin avgår som partiledare för Socialdemokraterna. Inte helt oväntat då en längre tids missnöje mot henne som person kulminerade i ett katastrofval.
Mona Sahlin har ifrågasatts ända sedan hon avslöjades med att inte ha haft kontroll över sina kontokort, det som senare kom att kallas "Tobleroneaffären".
Efter några års timeout kom hon tillbaka in i politiken, men Tobleroneaffären fortsatte förfölja henne. Man kan tycka att en person som varit så klantig som Mona Sahlin trots allt var, skulle kunna få sona sina synder och få en ny chans. Men inte i politiken.
De politiska motståndarna tog varje tillfälle att påminna om synderna, inte minst när Mona Sahlin blev partiledare. Pressen spädde på med mera "godis", och även många Socialdemokratiska väljare hade svårt att förlika sig med det slarv som Mona Sahlin ett antal år tidigare gjort sig skyldig till. Att hon var en skicklig politiker och en driven debattör överskuggades av en fråga, Toblerone.

Patriarkatet som har talat
Katastrofvalet efter de skyhöga opinionsmätningarna ett år tidigare gjorde att det bara var en tidsfråga innan även hennes trognaste vapendragare skulle ge upp.
En intressant reflektion man kan göra är hur en "Tobleroneaffär" hade hanterats om det varit en man som hade gjort samma misstag? Vi kan ju se på den borgerliga regeringen hur kvinnorna som misskött sig får gå medan männen med motsvarande synder får stanna. Lite är det nog patriarkatet som har talat. Ännu idag finns det män som har svårt att se kvinnor på ledande poster.
Håkan Ericssons ledare i lördags tar upp en viktig sak. Det är inte partiledaren det beror på om det går bra eller dåligt utan på politiken. Socialdemokraterna har haft en splittrad och osäker politik och det måste mer till än ett partiledarbyte för att förändra det.

Jämlikhetstanken
Jämlikhetstanken måste upp högre på dagordningen och underklassen måste krympas. Inte materiellt som regeringen gör idag, utan i antalet personer. Att släppa fastighetsskatten i den form man tidigare strävat mot är ett bra mål på vägen. Nu som först har man insett att den slog snett mot vissa grupper.
Vem som ska ta över som partiledare vet vi inte ännu. Men traditionellt dyker det alltid upp en person som efter en kanske osäker start, blir en ny landsfader eller landsmoder.
Nu är det bara att ta nya tag. Mot en tydlig politik som visar mer vänstertankar som jämlikhet och arbete åt alla. Inte att skattehöjningar alltid är bra eller att böja sig för privatiseringar av vårt offentliga arv.

Åter bli det stora arbetarepartiet
Däremot behöver nog en och annan offentlig inrättning en översyn om den behövs eller inte, eller om bidrag verkligen behövs till alla dessa föreningar som kräver det.
Socialdemokraterna kan åter bli det stora arbetarepartiet.