Det minst onda i Afghanistan

Politik2007-05-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Det är väl lite konstigt att en pacifist talar för mer militär." Så sa min gamle vän Göran Flodman i Svenska freds i en paneldebatt häromsistens.
Han satt i panelen tillsammans med Maj-Britt Theorin och frågan gällde den svenska insatsstyrkan i Afghanistan.
För någon månad sen såg jag ett stort upprop i DN: "Bort med svenska soldater från Afghanistan!" En helsida med namn på personer som stödde uppropet, bland de mest kända Maj-Britt Theorin och Thage G. Peterson.
Jag är också gammal fredsaktivist, men jag kände direkt att jag inte skulle kunnat skriva under det uppropet.
"Där har Thage G. hamnat i dåligt sällskap," sa en annan vän, majoren Claes Göran Nilsson.

Ifrågasatte det dyra försvaret
I många år var Maj-Britt Theorin min idol. Hon var socialdemokraten som vågade stå upp mot allt grumligt beredskapstänkande i vårt parti. Hon ifrågasatte det stora svenska invasionsförsvaret, när inga militära hot fanns.
Hon deltog i debatten mot mångmiljardprojektet JAS, som drevs igenom för att rädda jobben vid Saab. Hon talade för rätten att vägra militärtjänst. Som riksdagsman satt hon så högt upp att hon hördes.
Men sen förlorade jag förtroendet för Maj-Britt Theorin när hon ställde upp på nej-sidan i folkomröstningen om svenskt medlemskap i EU.
För mig är inget fredsarbete viktigare än EU. Där skall vi vara med för att kunna påverka, och vi får ta att allt inte är som vi skulle önska. Nu satt hon alltså i en paneldebatt i Tyresö och menade att det är fel att Sverige deltar i "USA:s krig i Afghanistan".
Efter 11 september 2001 gick USA in i Afghanistan för att bekämpa al Qaida och Bin Ladin.
Det blev ingen FN-styrka, men andra stater gick med för att markera att detta är en internationell insats mot internationell terrorism. Sverige deltar med runt 300 man.

Bara under FN-flagg
Fel, säger Theorin, Sverige skall bara ställa upp under FN-flagg. Det har riksdagen beslutat.
Hon har fler argument. "Man kan aldrig skapa demokrati med våld." Det är en grundsats för alla oss som sitter i lokalen.
Afghanerna har lidit av krig i 30 år, de hatar västerlänningar och gör ingen skillnad mellan amerikaner, ryssar eller svenskar. Det här är en orättfärdig ockupation som skapar mer hat och fler självmordsbombare.
Göran Flodman talar om ett val mellan två onda ting. Om USA stannar i Afghanistan blir det precis som Theorin säger. Om USA lämnar kommer talibanerna direkt tillbaka till makten.
Alla biståndsarbetare kastas ut. Alla flickor skickas hem från skolan. Kvinnor får inte arbeta utanför hemmet. Sharialagar tillämpas, tjuvar får högra handen avhuggen. Detta vet vi, talibanerna har regerat Afghanistan i tio år.
Svenska soldater finns i norra delen av Afghanistan. På det här mötet fanns också en ung svensk officer som just varit där i ett halvår.
Deras uppgift är att skydda de biståndsorganisationer som jobbar där för att hjälpa till att bygga upp landet. Afghansk polis eller militär finns inte. Landet är sönderslaget.
I radio hörde jag en svensk barnmorska berätta. Hon jobbar på en ny skola för barnmorskor. Såna saknas helt i Afghanistan.
Utan militärt skydd kan de inte arbeta. En affärsman i huvudstaden Kabul berättade att han har 15 livvakter.
Den svenska insatsen är naturligtvis helt beroende av att amerikanerna finns där, med 30 000 man. Det finns en folkvald president och en afghansk regering.

Våga ta risker
Tyvärr är de så svaga att de inte har någon chans att klara sig mot välutrustade talibaner. Både droghandel och muslimska länder i omgivningen stöder dessa.
För mig är det här ett tillfälle när Sverige skall visa att vår neutralitet inte betyder att vi drar oss undan när andra inte gör precis som vi vill.
Den unge officern underströk att de tar en risk, en svensk har dödats av en vägbomb. Ibland måste man av två onda ting välja det minst onda.