Det omtalade förslaget

Politik2007-02-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det har länge talats om Ansvarskommitténs förslag. En del har sett fram emot dagen då det skulle presenteras. Andra har bävat. Idag har det så äntligen presenterats.
Det blev ingen karta, vilket många verkar ha förväntat sig. Ändå är förslaget tydligt ifråga om hur det framtida Sverige skulle kunna se ut. Om Ansvarskommitténs förslag vinner stöd kommer Sverige i framtiden bestå av 6-9 regioner.
Ansvarskommitténs ledamöter slår bland annat fast att den nuvarande indelningen i 21 landsting är ohållbar i framtiden. Det var väntat.
Därtill poängteras att viktiga samordningsvinster är möjliga i offentlig sektor om nya samarbetsregioner framarbetas.
De kommande utmaningarna inom hälso- och sjukvård kommer till exempel inte vara möjliga att bemästra utan ett mer vittomfattande samarbete, menar man. Det förefaller inte alldeles orimligt.
Redan idag har Gotland ett väletablerat samarbete med Stockholms län ifråga om till exempel sjukvård. Behovet av den typen av samarbete lär knappast minska framöver. Då är det av godo att ha samarbetskanaler sedan förut.
Utifrån det som Ansvarskommittén föreslår ligger det nära till hands att Gotland ingår i en framtida utvidgad Mälardalsregion. Detta tillsammans med Stockholms, Uppsala, Södermanlands och Västmanlands län. Gotland anses mer närbesläktat med dessa län än med andra. Där är jag böjd att hålla med.
Det får emellertid inte förglömmas att det som idag presenterats är just vad det låter som - ett förslag. För att låna uttryck från debatten kring Skola Gotland 2008: "förslaget är inte hugget i sten". Det är nu processen börjar.
Det är nu vi som medborgare kan göra vår röst hörd i regionfrågan. Den dag en ny regionindelning slås fast måste det vara förankrat bland medborgarna. Detta inte minst för att se till att Gotland får bibehålla största möjliga beslutsfattande kraft.
Därför är det nu dags att som medborgare tänka till i regionfrågan, om man inte redan gjort det. Klarar Gotland av att vara en egen region, vilket många tycks drömma om? Som gotlänning är tanken självfallet lockande efter århundraden av olika grad av självstyre, men är det hållbart?
Eller kommer Gotland i framtiden kunna dra fördelar av dynamiken i en större region? Det är svårt att bortse ifrån fördelarna med att ingå i en större region, som tidigare nämnts bland annat ifråga om sjukvård, men också ifråga om arbetsmarknad och andra områden där större sammanhang öppnar dörrar.
Att Gotland skulle bli en egen region ter sig inte troligt, utifrån Ansvarskommitténs kriterier. Hur går vi då vidare härifrån? Jag hoppas att den kommande debatten kommer att bli konstruktiv, utan blindspår och vilda spekulationer. Det har Gotland varken tid eller utrymme för.