Det privata krymper

Politik2008-08-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Är den personliga integriteten snart ett minne blott i Sverige? Den samlade bilden av senaste tidens nyhetsflöde är dyster.
Det blir allt vanligare att ungdomar alldeles själva kablar ut personlig information på nätet. Men Facebook och bloggar gör det också möjligt att sprida information om andra. Skvaller som endast angår en handfull läses av hundratals. Och ofta finns bildbevis i form av ett digitalt foto. En ny mobiltelefon innehåller ju som regel en kamera. Paparazzijournalistiken har blivit ett folknöje.
Bakom allt detta kan man ana en tidstypisk exhibitionism. Syns man inte, skvallras det inte om en, ja då är man obetydlig. Men också en lika tidstypisk individualism och en annan slags personfixering. Ett tecken i tiden är väl att den gamla tidens mytologiserande förebilder trängts ut av kokainsniffande kändisar.

Men också inom institutionssverige tar sig nya integritetsfientliga attityder uttryck.
Lagen om signalspaning, som ger FRA rätt att öppna och läsa e-post utan misstanke om brott, är ett exempel. I en demokrati skall medborgarna inte behöva känna sig konstant övervakade av de egna myndigheterna.
Protesterna mot lagen har varit omfattande. Men på regeringskansliet, och bland många ledamöter i Sveriges riksdag, har förståelsen för kritiken varit mycket begränsad.

Samtidigt utreder regeringen om sjukvårdens PKU-bank, som innehåller känslig information om alla födda i Sverige sedan 1975, skall kunna beslagtas av polisen.
Och Integrations- och jämställdhetsdepartementet föreslår ett bonussystem för att belöna flitiga SFI-studenter. Datainspektionen är tveksam eftersom lagen kan innebära att känsliga uppgifter om invandrare blir offentliga.
Övervakningskamerorna i det offentliga rummet blir allt fler. I synnerhet i skolorna har användningen exploderat den senaste tiden. Allt är visserligen frid och fröjd så länge kameraövervakningen begränsas till kvällar och helger. Men det är inte alltid fallet.
Och inom kollektivtrafiken håller man på att införa nya, smarta busskort som registrerar när man åker och vart man kliver på. Uppgifterna lagras i två månader. Det går visserligen bra att köpa korten anonymt. Men då får man be om det.
Varje enskildhet kan tyckas odramatisk, men pusselbitarna bildar en otäck bild. Den personliga sfären är en av modernitetens verkliga landvinningar. Tragiskt vore om den skulle gå om intet på den moderna teknikens altare.