Det räcker inte att utgå från nuet

Politik2014-02-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varför frenetiskt låsa sig i bilder av rysskräck och kalla kriget? Idag räcker det inte att utgå från nuet, det är lika viktigt att se hur framtiden kommer att te sig och vad den kommer att innebära kan vi bara förutspå. Men ett vet vi säkert: Med den nya familjebildningen i hela världen i form av tvåbarnsfamiljer att befolkningsökningen kommer att plana ut.

Är det viktigt? Ja, i sig är det viktigt eftersom den största delen av befolkningen kommer att finnas i och runt Asien. Europa och Nordamerika kommer att bli framtidens glesbygd. Och alla dessa miljarder människor kommer att söka nya platser, allt efter uppkomna behov.

Man vill ha...

I takt med utbildning också för kvinnor i all världens länder, inklusive fattiga länder som Bangladesh och Mali, förbättras hälso- och levnadsvillkoren globalt. När människor blir medvetna om omvärlden, vad som finns och många fram till nu förvägrats, vill man också ta del av allt som lockar. Konsumera. Man vill ha. Och ha….

Vem vill inte ha arbete, bostad, bil och fritidssysselsättningar? Vem vill inte bli rik? Penningen styr världen och girighet. Allt detta kommer också fortsättningsvis att kräva inte bara gas utan olja, mineraler, mark och vatten.

Vem trodde att muren skulle falla? Mandela vandra ur sitt fängelse? Vem insåg att en arabisk vår skulle uppstå? Eller ett nyfattigt Sydeuropa.

Riskfaktor

Ett är säkert och det gäller inte bara Ryssland, utan flera forna sovjetstater och länder i Asien, att innan man moderniserat sin ekonomi, lever varje regering med en väldigt stor riskfaktor. Det är en underliggande, slumrande grogrund, som när man minst anar det, tar form av uppror och omvälvning. Ukraina, Thailand, Egypten, Syrien, Mali, Kongo…

Det är bara en början på en orolig tid. Om det i framtiden kommer att stanna vid gatsten, bensinbomber och påkar, det vet ingen men att trycket österifrån kommer att öka under de närmaste 100 åren, går knappast att utesluta.

Vi har sedan murens fall trott att demokrati är det bästa vapnet för en fredlig värld. Men behovet av mat, hälsa och arbete går före demokrati. Och för att få tillgång till sina basbehov, kan man likafullt ta till vapen eller vandra över land och hav, hur långt som helst.