Det räcker inte med ny partiledare

Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Politik2011-12-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En stabil Umeåbo i rutig skjorta. En tidigare EU-parlamentariker, numera riksdagsledamot. Jonas Sjöstedt ger snarare intryck av lugn kompetens än ilsken revolution. Det är precis vad Vänsterpartiet behöver. Efter åratal av ständigt sjunkande relevans har partiet genom lördagens valberedningsförslag fått en möjlighet att ta sig tillbaka till den politiska debatt som människor utanför partierna överhuvudtaget bryr sig om.

Samtidigt bör betonas att Sjöstedt är långt ifrån vald. Såväl Rosanna Dinamarca som Ulla Andersson står fast vid sina kandidaturer, och utmanar valberedningsförslaget. Två av valberedningens ledamöter reserverade sig mot förslaget.

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. "Det borde synas genom att vi har en kvinnlig partiledare", argumenterade Patrik Strand, den ene reservanten. Och det finns fortfarande utrymme för ett delat partiledarskap, likt Miljöpartiets språkrörsmodell. Stämman i januari kommer att ta ställning till det förslaget. Jonas Sjöstedt har tidigare uttryckt sig positiv till en sådan modell, liksom Ulla Andersson. Bara Rosanna Dinamarca säger nej till ett delat ledarskap.

Även om Lars Ohly på flera sätt varit en katastrof bör poängteras att Vänsterpartiets problem inte främst är partiledaren, utan politiken. Man ställer irrelevanta frågor och ger irrelevanta svar. Flera ledande företrädare svävar på målet när de ombeds välja mellan diktaturen Kuba och demokratin USA.

Mona Sahlin gjorde sitt bästa för att slippa ta med V i det rödgröna samarbetet, och när hon sedan tvingades inkludera Lars Ohly blev han snarast ett sänke för de rödgröna. Mot Maria Wetterstrands modernitet och Sahlins försök till statsmannamässighet lyste Ohly som en sur kvarleva från en betydligt rödare tid. Att S och MP ville regera med en man som enligt egen utsago blev ledsen när Berlinmuren föll hjälpte knappast kampanjen.

Den politiska scenen har förändrats sedan valrörelsen 2010. Sahlin, Wetterstrand och Peter Eriksson har ersatts med Håkan Juholt, Åsa Romson och Gustav Fridolin. Mot de två sistnämnda kan Vänsterpartiet knappast tävla. Men Håkan Juholt, trängd mot repen och oförsiktig med sanningen, kan få en tuff konkurrent om Sjöstedt blir vald. Där har V hittills misslyckats.

Trots Socialdemokraternas stora ras visar SCB:s novembermätning att tappet till V varit mycket litet, medan många väljare gått till MP och M. Lyckas Vänsterpartiet bli relevant i sakfrågorna kan det bli tufft för Håkan Juholt. "Jag tror att det finns ett utrymme för Vänsterpartiet på mer än tio procent av valmanskåren", säger Jonas Sjöstedt. Gissa var han planerar hitta sina väljare.