Det raka spåret når inte fram

Politik2007-04-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns en endaste tröst. Det är åtminstone värre i Oskarshamn. Annars är en ny rapport från Svenskt Näringsliv bedrövande läsning för en gotlänning. Svenskt Näringsliv har intervjuat 30 000 företagare och 8 000 politiker om vad de anser om hur kommunerna agerar i två avseenden. Hur stort är problemet med att kommunen driver verksamheter som konkurrerar med de privata företagen? Hur sköter kommunerna upphandlingen av varor och tjänster?

Av 290 kommuner hamnar Gotland på plats 285 i rankingen av hur företagen upplever den kommunal konkurrensen. (Habo är etta, Oskarshamn kommer sist.) I en kommentar sade Svenskt Näringslivs konkurrensexpert Birgitta Laurent:
- En förvånande stor andel av politikerna svarar att detta inte är viktigt. Det tyder på att många politiker inte inser att kommunal konkurrens är ett stort problem för många företag.
I den andra rankingen, där man bedömer den kommunala upphandlingen, kommer Gotland på plats 261. (Vellinge vann, medan Hörby ligger sämst till.)
Svenskt Näringslivs Tommy Hellström, regionchef för Gotland sedan 1 april, tänker följa upp undersökningen.
- Det är tyvärr inte ett överraskande resultat. Så här har det sett ut på Gotland förut, i liknande undersökningar. Nu måste man ta det på allvar.
De kommuner som förmår bättra sig har mycket att vinna.
- Ur en politisk synvinkel är konkurrensfrågorna och upphandlingen av offentlig service nyckeln till bättre effektivitet och förnyelse av verksamheterna och deras metoder. Det ger utvecklingskraft åt både kommunen och företagen. Det handlar inte bara om kommunens resultaträkning för dagen. Även Nutek har påpekat att upphandlingen har kommit att handla alltför mycket om paragrafer, och för lite om kvalitet.
Men kommunens nya satsning då. Är inte "Raka spåret till ett smidigare Gotland" ett tecken på att det finns en insikt om att Gotlands kommun behöver förändra sig?
- Jag har förstått att kommunen fått en nytändning i dialogen med företagen. Där är det viktigt att denna typ av frågor kommer upp på agendan. Det är extra viktigt på Gotland eftersom Gotland har en stor offentlig sektor, som borde vara en del av hemmamarknaden för många gotländska företag. Det finns ofta ett introvert synsätt i offentlig sektor. Man tänker inte på det gemensamma intresset av att utnyttja offentliga sektorn i den lokala ekonomin för att skapa förutsättningar för företagande. På Gotland, som har sina naturliga avgränsningar, behövs en stark hemmamarknad som avstamp för företagen, för att de sedan skall kunna expandera och överbrygga det mentala avståndet till andra regioner.

Till slut sammanfattar Tommy Hellström det attitydskifte som måste till:
- Om kommunen önskar sig ökat företagande så måste man börja använda de verktyg som man faktiskt förfogar över själv.

Gotland är speciellt på många sätt. Att Gotland är en ö ger exempelvis speciella förutsättningar - både fördelar och nackdelar. Men det finns ingenting som säger att Gotland ständigt skall behöva utmärka sig genom att parkera i botten av alla undersökningar av företagsklimatet. Tvärt om. Just på grund av att Gotland är en ö är det extra viktigt att Gotland blir en god miljö för företagen.