Det ska bli enklare och snabbare

Politik2012-02-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I diskussionen vem som är mest företagarvänlig och vem som vill mest, har hela tiden min inriktning varit att i första hand se till de områden där Regionen äger hela problemet och därmed hela möjligheten.

För det går inte att blunda för att gotlänningarnas betyg är lågt på vår service inom ett flertal områden och därmed ett hinder för ökad tillväxt. Nu måste vi visa att vi inte bara lyssnat, utan också lärt oss.


Både krokig som hal
I arbetet med att förändra och utveckla finns också en hälsosam otålighet. Ambitionen är klar över att det finns saker som bör utvecklas och göras bättre, men vägen dit är både krokig som hal.

Den tidigare majoriteten i Region Gotland lade väldigt mycket energi på det som kallades "Raka spåret". Och även om ambitionsnivån och svansföringen var hög så var resultatet skralt. För de tre nyckelområdena - tillgänglighet, handläggningstid och bemötande - är helt rätt, men varför det blev så kan vi naturligtvis spekulera om. Men med olika undersökningar kan det konstateras att det som skulle vara rakt blev både krokigt som halt. Att ordna till detta är inget som är gjort i en handvändning.


En kundtjänst ska förenkla
Den nya organisationen som gäller från årsskiftet är ändå ett avstamp och där de första stegen handlar om en kundtjänst som hanterar enkla bygglovsärenden och att förenkla processerna.

Ett område där frustrationen varit tydlig hos såväl sökanden som hos medarbetarna. Medarbetare som har haft en hög ambitionsnivå, men inte haft verktygen och en hel del hinder.

Nu gäller det att se till att det nya ledarskapet får den betydelse som det alltid skall ha. En bra rekrytering som jag tror mycket på i alla delar! I veckan invigdes återigen Donnerska huset. Där samlas flera av de viktiga aktörerna för att se till att besöksnäringen utvecklas, men också se till att fler flyttar till ön och gärna som företagare med idéer.


Utveckla och göra bättre
Donnerska huset får därmed också symbolisera vikten av samordning och samarbete. Vi lyfter ofta fram hur fantastiskt nära vi har till varandra på Gotland, men jag ser också ensamvargar och eldsjälar som står väldigt ensamma i motvinden.

Vi behöver utveckla nätverken och knyta ihop dem tydligare. Om jag säger Gnosjö leder det tankarna rätt....

Ett par goda exempel på vad Region Gotland kan utveckla och göra bättre. Men självklart räcker det inte med detta, utan allt bygger på en samverkan mellan stat, region och enskilda företagare och entreprenörer.

Inte alltid överens om vägarna, men mot samma mål.