KÖPENHAMN.
Nu laddar Danmark för sin helt egen Almedalsvecka – ”Folkemødet på Bornholm” (13-16 juni). Det arrangeras för tredje gången och initiativtagarna har vid flera tillfällen varit på Gotland och studerat Almedalen.
Alla ledande danska politiker kommer till Allinge på Bornholm. Den socialdemokratiska statsministern Helle Thorning-Schmidt hoppas att det bliver ett lugnare ”møde” än de hon deltog i på 1 maj. Då urartade nämligen ”festligheterna” och regeringsföreträdarna bemöttes med ägg, tomater och visselkonserter. Publiken ställde sig demonstrativt med ryggen mot statsministern som efteråt också blev attackerad med en vattenpistol.
Den våldsamma kritiken mot den i alla fall på pappret lätt rosa regeringen (Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre) har sin grund i att väljarna är djupt besvikna på de många vallöften som regeringen lyckats svika under sin snart tvååriga tid vid makten.
Efter tio års borgerligt styre litade många väljare på att socialdemokraterna och deras allierade skulle stå för vad de utlovade; höjda skatter för förment rika och storföretag, en oändlig bidragsbrunn att ösa ur för de arbetslösa, gamla, sjuka och studerande och ett Danmark som hejsvejs slapp ur finanskrisen.
Så blev det alltså inte. Istället tvingades regeringen fortsätta på den borgerliga regeringens förnuftiga linje på många punkter; med en ansvarsfull stram politik utan överbud och ofinansierade reformer.
Den röda regeringen visade sig vara blå! Och nu straffas den hårt: extrema vänsterväljare flyr till ex-kommunistiska Enhedslistan, andra till en borgerlighet där man vet vad man får och en tredje grupp till Dansk Folkeparti som lyckats få en profil med socialt (och nationellt, förstås) ansvarstagande.
I dagens opinionsmätningar ligger Socialdemokraterna på historiskt låga tal – runt 16 till 17 procent (i valet 2011: 24,8 procent). Både Enhedslistan och Dansk Folkeparti närmar sig.
På den borgerliga sidan kan Liberale Venstre (med ex-statsministern Lars Løkke Rasmussen) bara sitta och invänta valdagen (som måste infalla senast i september 2015). Partiet växer så det knakar och ligger för närvarande på närmare 32 procent. Ett val i dag skulle ge de borgerliga 58 procent av rösterna och de röda blott 42.
Det ser alltså ut som om Danmarks första kvinnliga statsminister kommer att sluta sin (inhemska) karriär med ett praktfiasko. Det kommer dock inte att gå någon nöd på henne – det väntar säkert ett internationellt toppjobb runt hörnet (troligen i EU-sfären). Det är också där Thorning-Schmidt trivs bäst – långt från ”tokiga” äggkastare på 1 maj på Jylland.
Den danska ekonomin når nog inte att fullständigt raseras under den socialdemokratiska regeringen. Detta just tack vare att man inte bedrivit traditionell vänsterpolitik – det fungerar helt enkelt inte 2013.Med facit i hand lär det nog också dröja innan de danska väljarna åter släpper fram en röd-rosa röra. Det danska exemplet kunde förresten också tjäna som ett varnande sådant för de svenska väljare som ska till urnorna nästa år.
”Löftena kunna ej svika” – jo, det kan de visst det. Det ser jag dagligen här i Danmark, som en observatör av landets politik.