Det svenska avdragssamhället

Politik2012-07-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det bästa sättet att betala lite i skatt är att undvika a-skatteinkomster. I den enskilda firman kan hushållets datorer bokföras som utgifter. Luncher blir representation, ritpapper kontorsmaterial. "Möte med källa", kallar många journalister i Stockholms mediesväng en utekväll med en bekant.

Självklart bör vi inte avskaffa företagens möjlighet att göra avdrag för verksamhetens kostnader. Men det är viktigt att förstå att varje kryphål kommer att användas. Även om svenska folket tycker att det är häftigt att betala skatt så rundar vi gärna hörnen.

Det är knappast förvånande att införandet av rut- och rotavdragen har förändrat marknaden. Första halvåret 2012 utnyttjades 313 000 svenskar rutavdraget.

Städavdrag dominerar, men läxhjälp är på starkt uppgående - trots att det egentligen inte går att göra avdrag för läxhjälp. Barnpassning kan man däremot göra avdrag för, till dess att barnet fyller 16. Och vad barnvakten gör, medan den vaktar familjens tonåring, lägger sig inte Skatteverket i.

Företaget Studybuddy informerar på sin hemsida: "barnpassning medger skattereduktion och hjälp med skolarbete som utförs av barnvakten i bostaden räknas som barnpassning."

I sig är detta inget problem. Det är varken mer eller mindre "rätt" att få göra skatteavdrag för läxhjälp än för fönsterputsning.

Men den stora fördelen med rutavdraget, inledningsvis, var att det gjorde svarta städtjänster vita. Nu ser vi att det också på sikt höjer efterfrågan på tjänster. Vi ser även att många företag anpassar sitt erbjudande efter avdraget. Städfirman bjuder på städmaterialet, men tar ett lite högre timpris för själva städningen, eftersom man bara kan göra avdrag för själva arbetet. Byggfirman säljer kakel till ett mycket bra pris, men tar fler timmar på sig, eller ett högre timpris än tidigare, för att renovera ditt badrum. Och företaget som installerar bredband låter anställda gräva för hand, eftersom det blir billigare både för dem och för kunden, än att plocka in grävmaskiner.

Problemen stannar inte där. Ju mer kreativitet inom vissa delar av tjänstesektorn, desto mer orättvisa kan avdragen upplevas av andra som säljer tjänster. Om barnvakten passar på att klippa barnen - kan frisörer då erbjuda sina tjänster, i hemmet, mot avdrag?

Nu vill Skatteverket täta hålen i rut och rot. Enklast vore naturligtvis att ge rätt till avdrag även för materialkostnader. Men då är frågan vad som händer den som köper kakel i affären och renoverar själv - ska även det kaklet ge rätt till avdrag?

Rättvisast vore att överlag sänka momsen på tjänster. En sådan reform är dock långtifrån gratis. Troligast är att man fortsätter lappa och laga. Så skapas en ond cirkel, där köpare och säljare tänjer avdragen till det yttersta, och skattesystemet blir än mindre överskådligt.