Partiledardebatten i TV den 5 maj gav inte så mycket. Regeringspartierna var defensiva och Fredrik Reinfeldt (M) efterlyste gång på gång vilka Socialdemokraterna skulle regera med. Han borde kanske själv fundera vem Moderaterna ska regera med. I vissa opinionsmätningar är faktiskt Socialdemokraterna större än den samlade Alliansen.
Annie Lööf (C) fasade för att mängder av ungdomar skulle bli arbetslösa om rabatten på arbetsgivaravgifterna skulle tas bort. Men hur kan en reform som knappt har gett några jobb bli en katastrof om den tas bort?
Om Alliansen bara krävde svar utan att själv ge förslag var Stefan Löfven mer tydlig. Även om det i en tidsbegränsad allmändebatt är svårt att få fram detaljer kunde man se en tydlig linje hos Löfven, speciellt vad gäller jobb och skola.
Socialdemokraterna har i sin ekonomiska vårmotion tagit fram fyra viktiga reformer som han kunde luta sig mot.
• Aktiv näringspolitik
Mer investering i forskning och utveckling. Man föreslår att ett innovationsråd ska inrättas direkt under statsministern.
• 90-dagarsgarantin
Unga arbetslösa ska senast efter 90 dagar bli erbjudna utbildning eller ett arbete.
• Extratjänster
Fas 3 ska fasas ut. De som står längst ifrån arbetsmarknaden och har svårast att få jobb sätts där i ineffektiva åtgärder. Istället ska långtidsarbetslösa erbjudas arbete i främst välfärdssektorn med avtalsenliga löner. Staten ska stå för kostnaderna och arbetena får inte användas för att ersätta ordinarie personal. Antalet extratjänster ska stå i proportion till antalet ordinarie anställda. Utbildning kan också ingå i konceptet.
Det kan på ytan verka vara ett nytt Fas 3, men det finns stora skillnader. Avtalsenlig lön, utbildning och klar begränsning av att utnyttja systemet är de stora skillnaderna.
• Mindre klasser
Enligt amerikanska studier i STAR-projektet (Tennesse Student/Teacher Achievment Ratio) såg man vilken skillnad stora och små klasser kunde ha på inlärningen, 13-17 mot 22-25 elever med en assisterande lärare. Resultatet blev föga förvånande att mindre klasser är att föredra. Vidare vill (S) att det ska införas en fyraveckors sommarskola för de elever som inte uppnått målen i skolan.
Vad gör utbildningsminister Jan Björklund? Han kör på med sina betyg, skyller på (S) skolpolitik för sju år sedan och gör inte mycket för att förbättra arbetsmiljön i skolorna.
Sysselsättningsutvecklingen i EU 15 (EU-medlemmar före 2004) ser dyster ut för Sverige. Förutom krisländerna har sysselsättningsgraden i Sverige minskat med 0,8 procent mellan 2006 och 2012, medan övriga medlemsländer har höjt sysselsättningsgraden med 1,3 procent under motsvarande tid. Om syftet var att öka klyftorna och försämra villkoren för arbetstagarna och de arbetslösa för att få fler jobb så har den politiken definitivt skjutits i sank nu.
Regeringspartierna hade inga förslag under partiledardebatten. De väntar med eventuella förslag till hösten och hoppas att det ska rädda regeringen från att förlora valet. Det är ett cyniskt sätt att tänka.
Det är idag vi behöver reformer som hjälper alla som hamnat fel med Alliansens politik. Om ett år kan det vara för sent för många.