Dialog ger bättre än rytande

Jag har en bra dialog med infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd. Det är betydligt mer gångbart än mitt rytande, skriver Åke Svensson.

Jag har en bra dialog med infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd. Det är betydligt mer gångbart än mitt rytande, skriver Åke Svensson.

Foto:

Politik2011-10-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En förklaring till resultatet av någon granskning eller jämförstudie av Gotland är - ö-läget. En förklaring som emellanåt ofta ges per automatik än som egentlig förklaring.

Visst är villkoren annorlunda för oss gotlänningar jämfört med fastlänningar men samtidigt måste vi inse att allt inte kan förklaras med detta. Vad vi definitivt kan vara överens om är att infrastrukturen, kontakten med fastlandet, är avgörande för hur vi kan utvecklas som region.


Minimikraven på färjetrafiken
Frågor kring framförallt färjetrafiken är alltid viktiga och står också högst upp på dagordningen oberoende av majoritet. Utan de gotländska ståndpunkterna, det som det gemensamma Gotland formulerat av minimikrav på färjetrafiken, skulle vi vara ett lätt offer för alla andra särintressen.

Det är viktigt att tydliggöra villkoren för att Gotland skall få möjligheter att nå målen i våra visioner antingen vi är enskilda, företag eller intresseorganisationer.

En annan viktig faktor för Gotlands utveckling är närvaron av en Högskola. En närvaro som har blivit påtaglig när utbildningsnivån för gotlänningarna stigit markant.

Även om många gotländska ungdomar söker sig till andra högskolor/universitet efter gymnasiet så är blotta närvaron en påminnelse om betydelsen av högre utbildning. Där finns för Gotland självklara program som byggnadsvård och arkeologi men också nya spetsutbildningar som speldesign. Nu verkar det finnas klåfingriga statssekreterare och partifolk (läs folkpartiet) på utbildningsdepartementet som under hot om sotdöden, det vill säga minskade anslag, vill sortera in Högskolan på Gotland under någon högskola på fastlandet.


Hotet mot öns högskola
Även om det kan finnas rimligheter i samarbete och även utvecklingsmöjligheter med detta så fungerar ingen bra under hot! Gärna en diskussion om samarbetsformer men med Högskolan på Gotland i fokus.

Detta är två exempel på viktiga utvecklingsfaktorer på Gotland och som vi väldigt brett politiskt är överens om. Men självklart finns det också en lockelse i att driva en alldeles egen tes eller inriktning för enskilda partier och partiföreträdare. Center-företrädare uppmanar mig att ryta i dessa frågor som om den borgerliga regeringen inte vill eller kan lyssna på våra sakargument!

Jag har en bra dialog med infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd. Det är betydligt mer gångbart än mitt rytande. Vi vet ju samtidigt att när det alldeles uppenbart finns hot mot våra gotländska ståndpunkter kan vi gemensamt både agera som ryta.


Dialog eller ryta
Vad gäller Högskolan verkar det som om endast folkpartiet får ha åsikter på regeringsnivå. Men självklart skall vi genom våra partiföreträdare i riksdagen försäkra oss om en långsiktighet och bredd för högskolan på Gotland.

Till sist är det Riksdagen som anger villkoren för vår högskola och då är det upp till varje parti att vara tydliga i frågan! En bättre väg för centern än ett rytande i tomma intet.