Dialog viktig för demokratin

Opinionen mot att sälja hamnen i Kappelshamn var stor. Det ger stora förutsättningar för att skapa något bra nu när försäljningen är avbruten och kommunen ger tid för lokala idéer att utvecklas.

Opinionen mot att sälja hamnen i Kappelshamn var stor. Det ger stora förutsättningar för att skapa något bra nu när försäljningen är avbruten och kommunen ger tid för lokala idéer att utvecklas.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2009-11-21 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I veckan publicerade 91 svenska tidningar, däribland GT, en artikel av Peter Englund om den svenske medborgaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.
Dawit Isaak greps och kastades i fängelse efter att ha skrivit en artikel i en av landets tidningar om en grupp i styrande ställning som krävt demokratiska reformer.
Peter Englund skriver så här om vikten av yttrandefrihet:
"Dels faller den tillbaka på en enkel men bara långsamt uppdagad insikt: att det inte är tvivel, ifrågasättanden och avvikande åsikter som gör ett samhälle svagt, utan istället frånvaron av detsamma. Det påminns vi om inte minst i höst, 20 år efter murens fall. Censur utsöndrar en syra som upplöser just det system det är tänkt att skydda. Och förr eller senare faller alla diktaturer. Alla".
I Sverige lever vi långt från diktatur. Här kan journalister och alla andra yttra sig fritt så länge man inte ägnar sig åt exempelvis förtal och hets mot folkgrupp. Vi tar det för givet.
Men det finns också en inte oansenlig skara som tycker att vissa saker inte borde delges allmänheten. Medier borde inte skriva om negativa händelser som skadar Gotland, och nu senast, tumultet kring Göransgården.
Självklart påverkar mediers rapportering verkligheten.
Men verkligheten pågår ändå, med både negativa händelser och våldsamheter mellan olika grupperingar. De försvinner inte för att vi inte skriver om det.
Ryktesspridningen blir knappast mindre av att man undanhåller information till allmänheten. Tvärtom.

*
I uppbyggnaden kring den nya skolan i Garda finns ett stort och viktigt engagemang av föräldrar och andra i bygden. Detta engagemang tas tillvara på ett nytt och okonventionellt sätt av barn- och utbildningsnämndens och tekniska nämndens centerpartistiska företrädare, Anders Larsson och Kjell Skalberg. Man har skapat ett samarbete och en dialog med en grupp lokala företrädare redan i formandet av den nya skolan.
Ett fräscht och vaket initiativ för att framför allt öka kvaliteten i arbetet, men också för att stärka demokratin.
Liknande försök har gjorts på andra orter, i andra sammanhang, för att formalisera en dialog mellan det lokala engagemanget och beslutsfattare/myndigheter.
Jag tänker på Kappelshamn och Roma.
I Kappelshamn avbröt kommunen försäljningen av hamnen för att låta Gotlandsflyg utveckla sina planer och för att gruppen PUK, projekt utveckla Kappelshamn, ska kunna formulera vad de vill med hamnen och bygden.
I Roma har socialnämnden gått pensionärer till mötes gällande lokalerna i Klostergården och sagt att kommunen bidrar med 400 000 kronor för att stödja en fortsatt verksamhet med mötesplats och aktiviteter för gamla i bygden. Förutsatt att man får en organiserad samarbetspartner att kommunicera med.
Ändå fortsätter pensionärsprotesterna i ett ganska högt tonläge om kommunens bristande engagemang.
Från Kappelshamn har det varit helt tyst sedan försäljningen avbröts, jag hoppas och tror att det beror på att ett hårt och drivet arbete pågår för att förverkliga planerna för en utveckling av Kappelshamn och dess hamn.
Det är lätt att klaga och protestera men ibland svalnar engagemanget när bollen passas tillbaka och man får möjlighet att själv medverka till en lösning.
Trevlig helg!