Din a-kassa blir dyrare
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sedan kommer den ersättning du får när du är arbetslös, att bli mindre.
Den borgerliga regeringens attacker på de arbetslösa och fackföreningarna kommer nu planenligt slag i slag.
Arbetslöshetskassornas samorganisationen har gjort en sammanställning av hur mycket avgiften till a-kassan kommer att höjas nästa år, som en följd av den borgerliga regeringens budget.
Det visar att de allra flesta kommer att få en höjning på cirka 300 kronor i månaden jämfört med avgiften idag.
Socialdbidrag
Frågan blir nu hur många som kommer att gå ur a-kassan för att spara pengar. För många som lever på marginalerna, så kan det vara frestande att avbryta medlemskapet i a-kassan för att slippa avgiften.
Men då löper man ju ännu större risk att få ännu mindre pengar när man sedan blir arbetslösa. Då återstår bara att leva på socialbidrag om man inte ska börja stjäla ihop till sitt leverne.
En effekt kan ju också bli att man går ur facket men står kvar i a-kassan. Om många lämnar facket så får fackföreningarna svårare att med kraft slåss för högre löner och bevaka de anställdas villkor mot arbetsgivarna. Vilket är avsikten med fördyringen från den borgerliga regeringen.
Så om de flesta tänker efter så lönar det sig både privatekonomiskt och samhällsekonomiskt att både vara kvar i facket och i a-kassan trots den borgerliga högerregeringens chockhöjning av a-kasseavgiften.
Den borgerliga regeringen tar också bort skatteavdraget för avgiften till a-kassan och facket. Det kommer att ytterligare fördyra medlemskapet i facket och a-kassan.
Detta kan jämföras med arbetsgivarna, som fortfarande får gör skatteavdrag för sitt medlemskap i sin arbetsgivarorganisation.
Den borgerliga regeringen gynnar arbetsgivarna med avdragsrätt för deras medlemskap i sin arbetsgivarorganisation, men straffar de fackligt anslutna med att de mister avdragsrätten för sina avgift till facken och a-kassan.
En tydlig fackföreningsfientlig klasspolitik, som gynnar arbetsgivarna på löntagarnas bekostnad.
Visst får alla som har jobb ett skatteavdrag, men de allra flesta som tjänar den vanligaste lönen runt 17 000 kronor i månaden får bara sänkt skatt med runt 600 kronor i månaden.
Medan de som tjänar över 35 000 kronor i månaden får sänkt skatt med cirka tusen kronor i månaden.
För alla om jobbar i affär, inom äldreomsorgen, sjukvården och på kontor, så kommer deras sänkta skatt att ätas upp av höjd a-kasseavgift och förlorad avdragsrätt för medlemskapet i facket och a-kassan.
Det blir bara de som tjänar mycket och som har förmögenhet i form aktier och andra värdepapper, som får sänkt skatt och som får någon glädje av de borgerligas skattesänkningar.
Hård avtalsrörelse
Är det särskilt underligt om de fackliga organisationerna kommer att begära kompensation för de höjda kostnaderna för a-kassan och fackliga medlemskapet.
Den borgerliga regeringen har bäddat för en extra hård avtalsrörelse, som kan äventyra lugnet på den svenska arbetsmarknaden.