I Vivalla, den valkrets i Örebro där omval ska genomföras, höll Socialdemokraterna en så kallad röstskola. Den anges av Valprövningsnämnden som ett av skälen till omvalet. Röstskolan ägde rum för nära vallokalen, och valarbetarnas agerande kan ifrågasättas, menar nämnden, som även tagit del av en film där valarbetare syns följa röstskolans deltagare in i vallokalen. "I röstlokalen ska väljaren vara fredad", säger Valprövningsnämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson.
Mona Sahlin, då statsministerkandidat, besökte röstskolan ett par veckor före valet och följde dess deltagare hela vägen till vallokalen. För den intresserade finns ett tv-inslag från besöket på SVT Play. Reportern frågar Sahlin om hennes agerande är lämpligt. "Som du märkte så gick jag bara hit till centrum. Jag går ju inte in i vallokalen. Jag följer ju inte med in i valbåsen", svarar hon.
Att detta inte har lett till någon vidare diskussion, i synnerhet efter Valprövningsnämndens beslut, är anmärkningsvärt.
Gränsen mellan rätt eller fel är sällan glasklar. Men just därför är det viktigt att hela tiden diskutera och ifrågasätta demokratins spelregler. Hur får politiska partier bete sig vid vallokalen? Vem får hjälpa eller be om hjälp att välja valsedel? I små valkretsar kan ett fåtal röster fälla avgörandet. Därför måste väljarna kunna känna sig trygga i att varje röst räknas, och att samtliga röster är ett resultat av självständiga individers beslut.
Röstfusk i val kan och bör inte jämställas med oegentligheter i provval och på nomineringsmöten. Däremot bidrar även sådana naturligtvis till den sammantagna bilden av, och förtroendet för, den demokratiska processen.
På Centerpartiets årsmöte i Uppsala häromkvällen var kommunalrådet Stefan Hanna, främst känd för sina bloggposter om pensionärer och överviktiga, föremål för en omröstning. Ett 40-tal centerpartister hade motionerat om att partiet borde försöka finna ett nytt kommunalråd. Efter lång diskussion fick Hanna fortsatt förtroende, med röstsiffrorna 76-70. Enligt uppgift till Upsala Nya Tidning hade 30 av de röstande på mötet erlagt medlemsavgift samma dag. Media var inte välkomna att närvara på mötet.
Och i Skånska Dagbladet kan den som vill läsa en utmärkt serie om det påstådda röstfusket i Rosengård, där kommunstyrelseledamoten Jamal El-Haj (S) anklagas för delaktighet. "Han sa att det bara var att lägga de färdiga kuverten i lådorna. Folk fick inte en chans att välja själv", vittnar två Rosengårdsbor.
Fusk och tveksamma värvningar urholkar förtroendet för den demokratiska processen. Tystnaden kring Sahlins agerande i Örebro är anmärkningsvärd, liksom Centerpartiets utestängande av medierna från ett möte med uppenbart allmänintresse. Det är hög tid för en bred debatt om politikens spelregler.