"Djur stannar inte vid nationsgränser"

Lena Ek. Miljöminister.Foto: SCANPIX

Lena Ek. Miljöminister.Foto: SCANPIX

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Politik2012-02-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Miljöminister Lena Ek har under vintern åkt runt i landet för att sätta sig in i vargfrågan. Hennes företrädare, Anders Carlgren, ska ha upplevt vargfrågan som tung. Men trots att Lena Ek besökt orter och personer som drabbats av vargen vill hon inte beskriva frågan som infekterad.

-  Den framställs ofta så i media. Men när jag varit ute i områden där det finns varg tycker jag att mötena har varit lugna och de åsikter som förts fram konstruktiva och genomtänkta.

På en punkt är dock Miljöministern mindre nöjd. Och det är att man pratar om vargfrågor som något separat.

-  Jag tycker att man hellre ska tala om hur man uppnår balans mellan olika arter och olika miljömål. När man pratar om vargfrågan låter det som om man kan ta en art se den utanför sitt sammanhang. Åtminstone borde vi tala om rovdjurspolitik. Lo, björn, järv och havsörn är också djurarter som vi har en skyldighet att värna inom deras naturliga habitat.

En av de centrala konfliktfrågorna är jakten. Flera miljöorganisationer är skeptiska till jakt av varg. De menar att vargen ännu inte fått ett sådant fotfäste att jakt är försvarbart. Men Lena Ek håller inte med.

-  Jag tror att varg kommer att behöva jagas. Vi ska komma ihåg att varg inte är vårt ända mål. Vi har också lovat att skydda biotoper som förutsätter betande tamdjur i norra Sverige. Det är miljömål som delvis krockar, och då måste skyddsjakt finnas som ett verktyg.

Rovdjursföreningen har ifrågasatt löshundsjakten. Och menar att det är jaktformen som är orsaken till att hundar dödas. Men Lena Ek, som själv är jägare, ser inte att ett förbud av löshundsjakt skulle vara aktuellt.

-  För mig är löshundsjakt en del av svensk jaktkultur. Vi behöver inte hästar, trumpeter och röda uniformer när vi jagar. Dessutom är spårhundarna en stor tillgång för samhället. De används som eftersökshundar när vilt trafikskadas.

Vargfrågan används ofta som ett slagträ av EU-motståndare. De menar att Bryssel inte ska bestämma om hur många vargar vi ska ha. Som utomstående kan man tänka sig att det är en mening Centerpartiet borde dela. Men Miljöministern, som tidigare varit europaparlamentariker, är positiv till EU:s roll.

-  Frågor om artskydd hör hemma på den europeiska nivån. Djur stannar inte vid nationsgränser. Just nu har vi problem med svenska fågelarter som minskar i antal. De är flyttfåglar och en del av problemet är att de hamnar på sydeuropeiska matbord. Jag tycker att det är väldigt bra att ha EU-regler i ryggen när jag diskuterar med kollegor i de länderna. Men då får vi samtidigt finna oss att vi har ett ansvar att bevara arterna som hör hemma i Norden.